logo

În 2019 vor continua activitățile dedicate domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt


https://www.ipn.md/ro/in-2019-vor-continua-activitatile-dedicate-domnitorului-stefan-cel-mare-7965_1045680.html

În 2019 vor continua activitățile patriotice dedicate domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, la nivelul anului 2018, care a fost proclamat prin decret prezidențial Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În acest sens urmează a fi identificate noi măsuri și acțiuni pentru a afirma statalitatea și identitatea moldovenească în Republica Moldova. Anunțul l-a făcut duminică, 2 decembrie, șeful statului, Igor Dodon, la festivitatea de totalizare a Anului Ștefan cel Mare și Sfânt, zi în care s-au împlinit 101 ani de la fondarea Republicii Democratice Moldovenești, transmite IPN.

În discursul susținut în fața celor prezenți, Igor Dodon a declarat că în 2018, prin activitățile organizate, a fost înțeles faptul că Ștefan cel Mare este, cu adevărat, cea dintâi personalitate istorică a poporului nostru. Domnitorul este apreciat și iubit, este considerat un erou și un simbol al neamului, un înflăcărat apărător al integrității statului, om de credință, făuritor al unei glorioase epoci din istoria Moldovei.

Igor Dodon a enumerat activitățile desfășurate pe parcursul anului în țară, inclusiv edificarea unui monument al domnitorului în satul Căpriana, lângă mănăstire. La fel, au fost reconstruite sau restaurate alte monumente ale domnitorului din mai multe localități din țară. Igor Dodon a amintit de expoziția de însemne heraldice ale Țării Moldovei, de festivalul-concurs republican al cântecului patriotic „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”. Curând, spune președintele, va fi prezentat un film documentar despre biografia lui Ștefan cel Mare.

„Astăzi suntem datori să păstrăm statalitatea Republicii Moldova, să o consolidăm, și să nu cedăm nicicând din suveranitate, din integritatea noastră teritorială și identitară. În anul 2019, se împlinesc 660 de ani de la formarea Țării Moldovei. În aceste timpuri complicate pentru Moldova, avem nevoie de cât mai multe campanii naționale care să ofere mesaje și lecții de patriotism”, a spus președintele.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir a declarat că Ștefan cel Mare și Sfânt poate fi comparat doar cu împăratul Constantin cel Mare și Sfânt, care a apărat credința ortodoxă. Mitropolitul spune că, în anul 2018, în bisericile și mănăstirile din Moldova au avut loc manifestări dedicate anului Ștefan cel Mare și Sfânt. „Biserica ortodoxă întotdeauna l-a cinstit în rugăciunile sale pe Ștefan cel Mare, ca să ne apere țara, credința noastră ortodoxă”, a spus mitropolitul.

Consilierul prezidențial pentru misiuni speciale, Pavel Voicu, a spus cu referire la monumentul domnitorului care a fost înălțat în satul Căpriana, că este „o lecție de patriotism, care ne cheamă să luptăm pentru credința ortodoxă, pentru viitorul poporului nostru. Un monument care va lăsa o urmă în istoria Moldovei. Ștefan cel Mare și Sfânt este un simbol al neamului nostru”, a spus Pavel Voicu.

Profesorul universitar Alexandru Roman a prezentat cartea „Ștefan cel Mare – făuritorul gloriei Moldovei”, lansată special cu ocazia încheierii Anului Ștefan cel Mare și Sfânt. El spune că volumul este un omagiu adus marelui domnitor. „Sperăm să fie un bun suport pentru studierea istoriei Moldovei de către tânăra generație. Credem că societatea moldovenească va aprecia la justa valoare această lucrare”, a spus Alexandru Roman.

În semn de apreciere a meritului în cultivarea spiritului patriotic, pentru contribuție la păstrarea patrimoniului istorico-cultural și a tradițiilor naționale au fost conferite un șir de diplome de onoare ale președintelui Republicii Moldova mai multor personalități din mai multe domenii. Tot la inițiativa președintelui Igor Dodon, de la Mănăstirea Zogori, Grecia, în Republica Moldova a fost adusă replica steagului de luptă al lui Ștefan cel Mare și Sfânt și a icoanei Sfântului Gheorghe. Obiectele au fost expuse în cadrul ceremoniei festive dedicate încheierii Anului Ștefan cel Mare și Sfânt.