logo

În 2018 vom asista la „trans-ni-stri-za-rea” Moldovei, ex-reprezentant în CUC


https://www.ipn.md/ro/in-2018-vom-asista-la-trans-ni-stri-za-rea-7965_1035608.html

Dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea în Parlament în 2018, așa cum s-a angajat Igor Dodon, vom fi martori la niște procese catastrofale pentru Republica Moldova în domeniul reglementării transnistrene, crede Ion Leahu, fost colonel în cadrul Serviciului de Informații și Securitate și ex-reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control. „Aceea ce politicienii demult au numit-o trans-ni-stri-za-rea. Adică, aceea ce are loc în Armenia, aceea ce, tangențial așa, se încearcă să aibă loc în Azerbaidjan, o să aibă loc la noi”, a spus Ion Leahu în cadrul emisiunii „Punct și de la capăt”, la Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Ion Leahu a amintit că președintele socialist Igor Dodon s-a angajat ca în anul 2018 să concentreze în mâinile sale toată puterea executivă și a subliniat că acest lucru va fi mult mai rău decât cum a fost pe timpul lui Vladimir Voronin. „Voronin era altul. El avea într-adevăr o putere, să spunem așa, mai mare și în situația în care el se simțea mai puternic, el trebuia încă să fie convins. Dodon de-acum este convins. Și din moment ce a doua zi, după ce vor fi numărate voturile, el o să obțină majoritatea în Parlament, o să fim martori la niște procese catastrofale pentru Republica Moldova. Aceea ce politicienii demult au numit-o trans-ni-stri-za-rea”, a remarcat Ion Leahu.

În opinia sa, Chișinăul nu a dat niciodată dovadă de consecvență în reglementarea transnistreană. „Cel puțin, de consecvență, eu nu mai vorbesc de o abordare profundă bazată pe niște pietre fundamentale. 1996 – Mircea Snegur semnează cu Tiraspolul, cu Smirnov protocolul problemelor coordonate în care Transnistria pentru prima dată primește oficial dreptul la toate însemnele statale: imn, drapel, ștampilă etc. etc. Deci, de la asta s-a pornit practic procesul de recunoaștere reală. Și mai departe. 1997 – Memorandumul de la Moscova: dreptul pentru Transnistria de a avea relații externe economice libere ș.a.m.d. 2001 – 20 de documente semnate cu Smirnov de către Voronin, printre care Voronin pentru prima dată se obligă să restituie pierderile care au fost, chipurile, cauzate Transnistriei pe timpul conflictului armat”, a spus Ion Leahu.

Acesta a menționat că, după 2009 încoace, are loc semnarea mai multor protocoale în cadrul formatului „5+2”, printre care semnarea actului prin care Transnistria este egalată cu Chișinăul la masa de tratative. Mai departe soluționarea problemei prin metodica sau prin tactica pașilor mici. Pașii mici, în care niciun procent din cele care au fost vizate, semnate, soluționate nu viza interesele Republicii Moldova, numai ale Transnistriei. „Absolut tot, începând cu trenurile care s-au pornit Chișinău-Odesa și terminând cu funicularul de la Râbnița, care a fost demontat… Mărunțișuri, lucruri foarte mărunte, dar, totuși, ele au fost în interesul Transnistriei. Noi n-am obținut măcar un singur lucru – să fie scos zidul din sârmă ghimpată cu care este îngrădit liceul din Tiraspol”, a mai spus Leahu. În opinia sa, este nevoie de o politică mai strictă, mai dură, la aeroport. Este nevoie ca Chișinăul să elaboreze o strategie și să fie consecvent în realizarea acestei strategii. Fiind asistați de către Uniunea Europeană, de către comunitatea internațională, în genere, am putea să obținem lucruri mult mai frumoase și mult mai eficiente, a conchis ex-reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control.