Pentru anul 2015 deficitul bugetar estimat al regiunii transnistrene este de 40% din nivelul cheltuielilor publice. Centrul Analitic Independent Expert-Grup menţionează în publicaţia „Realitatea Economică Transnistreană” că enorma gaură bugetară este o problemă constantă pentru regiune, iar deteriorarea situaţiei economice doar a amplificat această constrângere, transmite IPN.
Experţii menţionează că, practic, putem vorbi de un cerc vicios – deficitul bugetar cronic deteriorează creşterea, iar, la rândul său, dificultăţile economice cauzează sărăcirea finanţelor publice.
Expert-Grup consideră că cel mai vulnerabil în regiune este sistemul de încălzire, deoarece, în prezent, funcţionarea acestuia nu poate fi realizată în baza unor combustibili alternativi gazelor naturale. Pentru a asigura trecerea la utilizarea altor produse energetice e nevoie de investiţii de peste 100 de milioane de dolari. Totuşi, în prezent nu au fost identificate resurse bugetare suplimentare ce ar permite realizarea investiţiilor. În aceste condiţii, complexul comunal-locativ rămâne expus unor riscuri majore.
Diminuarea activităţii economice în Rusia şi recesiunea din Ucraina au şi vor avea efecte nefaste asupra regiunii. Deteriorarea mediului economic din Rusia şi Ucraina au accentuat acutele dezechilibre economice existente în regiune. Pentru a asigura o sustenabilitate a dezvoltării malului stâng este nevoie de a realiza o amplă restructurare economică, ce ar avea drept scop „descătuşarea” mediului de afaceri. Este necesar ca autorităţile de la Tiraspol să renunţe la ostilitatea faţă de o cooperare economică mai strânsă cu UE.