logo

În 2012 reforma în sectorul justiţiei a întâlnit provocări şi rezistenţe


https://www.ipn.md/ro/in-2012-reforma-in-sectorul-justitiei-a-intalnit-provocari-si-7967_1004381.html

13% din acţiunile preconizate pentru anul trecut în reforma justiţiei au rămas nerealizate din cauza provocărilor şi rezistenţei unor actori ai sectorului justiţiei. Despre aceasta a menţionat ministrul justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul şedinţei Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, transmite IPN.

Oleg Efrim a mai punctat insuficienţa de fonduri materiale şi de resurse calificate, întârzieri şi inacţiuni. Din totalitatea acţiunilor pentru această reformă, au fost realizate în totalitate 56%, restul fiind în proces de realizare.

Ministrul a remarcat majorarea semnificativă, cu 60%, în anul 2013 a bugetului alocat activităţii şi dezvoltării sectorului justiţiei, comparativ cu 2012. Printre succesele atinse au fost menţionate adoptarea a două proiecte de legi din domeniul organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc şi altele. „Procesul de implementare a reformei în sectorul justiţiei a demarat cu succes”, a spus Oleg Efrim.

Şeful Secţiei Operaţiuni a Delegaţiei UE în Republica Moldova, Kaido Sirel, a felicitat actorii antrenaţi în reformarea sectorului justiţiei din Republicii Moldova, asigurând că UE va continua să sprijine activ acest proces, astfel încât până la finele anului 2016, vor fi alocate circa 60 de milioane de euro, practic jumătate din costul total al reformei.

Consiliul naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept a fost format în august 2012 pentru a evalua periodic procesul de implementare a Strategiei privind reforma în sectorul justiţiei pentru anii 2011-2016. Consiliul este condus de către preşedintele Republicii Moldova şi are în componenţa sa 3 vicepreşedinţi, 1 secretar şi 35 de membri.