În 2012 ne aşteaptă inundaţii mai mari decât în 2010, inginer
https://www.ipn.md/ro/in-2012-ne-asteapta-inundatii-mai-mari-decat-in-2010-inginer-7967_995759.html
Anul acesta ne aşteaptă cel mai mare val de inundaţii din ultima perioadă. Plasarea geografică a Moldovei favorizează această calamitate, care are loc o dată la doi ani. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către Ion Friptu, fost inginer superior la portul fluvial Bender şi expert în flota marină.
„Inundaţiile din 2008 au fost un fel de prevenire, dar nu s-a atras atenţia cuvenită. Au urmat cele din 2010, când la fel guvernarea nu a făcut nimic. În 2012 vom avea inundaţii şi mai mari. Dacă luăm în calcul tot ce se întâmplă în Europa acum, toate ninsorile, oamenii ar trebui să se pregătească de calamitate îndată cum încep să se topească zăpezile”, a menţionat Ion Friptu.
Inginerul susţine că o cauză a inundaţiilor este şi faptul că râurile Nistru şi Prut nu mai sunt curăţate. „Anterior râurile se curăţau prin extragerea nisipului şi argilei, aceasta ajuta şi la menţinerea unei albii destul de adânci, astfel încât apele să nu se reverse. Acum nu se mai practică decât extrageri în volum mic de către unii agenţi economici, dar aceasta nu este destul”, a subliniat Ion Friptu.
Pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, spune expertul, autorităţile trebuiau să efectueze regulat expediţii pe râurile Nistru şi Prut, în care să se efectueze măsurări ale adâncimii râurilor în toate regiunile, iar în cele mai periculoase locuri să se întărească malurile. A fost greşit să se pună doar nişte saci de nisip atunci când au fost inundaţiile în 2010. Pentru stăvilirea apelor e nevoie de nămol, nisip şi argilă.
Cele mai mari inundaţii se aşteaptă în sud. Ion Friptu recomandă să se facă inventarierea tehnicii de deplasare în localităţi, în special de la Ungheni spre sudul ţării, pentru a o pregăti de evacuarea populaţiei.
Inundaţiile din 2010 au afectat 13 mii de oameni din 85 de localităţi. 3100 de persoane au fost evacuate – 2300 din raionul Hânceşti şi 800 din raionul Cantemir. Au fost compromise mii de hectare de culturi agricole, livezi şi păşuni. Au fost deteriorate 7 baraje şi aproape 200 de kilometri de drumuri.