În 2010 va fi testată o nouă modalitate de finanţare a instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general
https://www.ipn.md/ro/in-2010-va-fi-testata-o-noua-modalitate-de-finantare-7967_978620.html
În raioanele Căuşeni şi Râşcani va fi implementat un proiect - pilot pentru finanţarea în bază de formulă a instituţiilor de învăţămînt primar şi secundar general, finanţate de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, notează Info-Prim Neo.
Comentând decizia Guvernului aprobată în acest sens, ministrul educaţiei, Leonid Bujor, a spus că scopul proiectului este de a identifica o posibilitate de perfecţionare a mecanismului de alocare a mijloacelor publice instituţiilor de învăţământ.
În prezent, autorităţile publice locale de ambele niveluri, dispunând de autonomie financiară, nu aplică cheltuielile medii, calculate de Ministerul Finanţelor la determinarea bugetelor fiecărei instituţii de învăţământ. În consecinţă, cheltuielile mediii, care revin la un elev, diferă de la instituţie la instituţie, de la primărie la primărie şi de la raion la raion. Decizia aprobată de guvern la iniţiativa Ministerului Educaţiei propune aplicarea formulei de finanţare per /elev pentru elaborarea şi aprobarea bugetelor unităţilor de învăţâmînt respective, această formulă fiind elaborată în cadrul proiectului „Educaţie de calitate în sectorul rural din Moldova”, susţinut de Banca Mondială.
Esenţa acestei metodologii constă în aceea că, indiferent din care buget se finanţează instituţiile, finanţare se formează preponderent în baza numărului de elevi. Proiectul - pilot urmează să cuprindă întreg procesul bugetar 2010, în partea ce ţine de componenta de bază a bugetelor celor două raioane selectate.
La pilotare vor participa 34 instituiţii şcolare din raionul Căuşeni cu un număr de 11316 elevi, iar în raionul Râşcani 39 instituţii cu un număr de 7424 elevi. Cheltuiele calculate în baza formulei propuse nu vor include chletuielile pentru alimentaţie, cheltuielile legate de pregătirea obligatorie a copiilor către şcoală, precum şi investiţiile capitale.
Ministrul educaţiei a mai spus că formula de calculare e unică, însă permite a fi aplicată ţinând cont de specificul raionului. În cazul când pentru raionul –pilot plafonul de cheltuieli calculat de Ministerul Finanţelor va fi mai mare decât cheltuielile totale, calculate per/elev (care se numesc în decizia guvernului transferuri categoriale) vor fi determinate transferuri complementare în baza diferenţei dintre indicatorii respectivi, la care se va adăuga o sumă în mărime de 3% din plafonul de cheltuieli pentru anul 2010, calculat în baza formulei.