În 2008 Primarul general s-a concentrat pe acţiuni populiste şi electorale, de genul „Brad-2”. Interviu Info-Prim Neo cu Emil Guţu, liderul fracţiunii social-democrate în Consiliul municipal Chişinău
https://www.ipn.md/ro/in-2008-primarul-general-s-a-concentrat-pe-actiuni-populiste-si-electorale-de-ge-7965_973434.html
[ - În 2008 Consiliul municipal Chişinău (CMC) a avut două majorităţi decizionale. Cum apreciaţi eficienţa fiecăreia dintre ele?]
- Cu părere de rău, în CMC în anul 2008 nu a existat nici o majoritate decizională. Primarul general nu a fost capabil, dar nici nu a dorit să o creeze.
În prima jumătate a anului a existat o coaliţie declarată, dar nefuncţională. De fapt, ea nici nu a funcţionat niciodată ca o coaliţie, ci a fost folosită drept paravan pentru a promova în exclusivitate idei liberale, extremiste. Orice tentativă a social-democraţilor, a altor partide, de a ne realiza promisiunile date alegătorilor prin intermediul acestei aşa-zise coaliţii se ciocneau de rezistenţa înverşunată a domnului Ghimpu. De altfel, mai mulţi consilieri municipali şi chiar lideri de fracţiuni, cum ar fi Alexandru Tănase şi Alexandru Corduneanu, l-au învinuit direct pe Mihai Ghimpu de distrugerea coaliţiei create în 2007.
Această situaţie de distrugere intenţionată a autorităţii CMC nu mai putea fi tolerată, şi în funcţia de preşedinte a CMC în luna iunie a fost ales domnul Eduard Muşuc. Ca urmare, au fost soluţionate destul de rapid sute de chestiuni urgente, ce vizează direct vieţile a zeci de mii de chişinăuieni. Însă, din cauza lipsei unei majorităţi stabile în CMC, multe probleme aşa şi nu şi-au găsit soluţia.
[ - Cum credeţi că au evoluat relaţiile dintre CMC şi Primarul general pe parcursul anului şi care au fost efectele pentru chişinăuieni?]
- Relaţii între CMC şi Primarul general în anul 2008, practic, nu au existat. Primarul s-a retras din procesul de soluţionare a problemelor strategice a oraşului şi s-a concentrat exclusiv pe acţiuni populiste şi electorale, de genul „Brad-2”. Chestiuni de maximă importanţă pentru municipiu, cum ar fi, de exemplu, cele bugetare, au fost discutate în CMC în absenţa primarului.
În anul 2008 primarul nu a conlucrat cu CMC, ci doar l-a folosit ca o tribună pentru declaraţii. Consecinţele pentru chişinăueni au fost dezastruoase: oraşul e inundat în gunoi, maidanezii continuă să atace copiii şi bătrânii, sezonul de încălzire a început cu întârziere şi este în pericol permanent.
[ - Ce este în stare să facă fracţiunea Dvs. şi Consiliul în ansamblu pentru ca în 2009 lucrurile să meargă mai bine în capitală?]
- Lucrurile în capitală vor merge mai bine doar atunci când fiecare consilier municipal, dar şi Primarul general, îşi vor aminti că au fost aleşi de chişinăueni şi au datoria de a le face viaţa mai bună prin gestionarea onestă şi eficientă a problemelor publice. Cu părere de rău, atât Primarul general, cât şi mai mulţi consilieri văd în administrarea publică locală nu o datorie, ci o trambulină ce i-ar propulsa în Parlament.
Fracţiunea social-democrată va continua să le reamintească colegilor consilieri şi primarului general despre necesitatea soluţionării problemelor, rezolvarea cărora le-am promis cu toţii alegătorilor. La rândul nostru, vom continua să propunem soluţii constructive pentru problemele existente.