În 10 localităţi din ţară au loc dezbateri pe marginea proiectului Strategiei de Descentralizare
https://www.ipn.md/ro/in-10-localitati-din-tara-au-loc-dezbateri-pe-marginea-7965_989372.html
Proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare este dezbătut marţi, 5 aprilie, la Cahul cu participarea autorităţilor publice centrale şi locale, şi a reprezentanţilor sectorului nonguvernamental. Aceasta este una dintre cele 10 dezbateri preconizate în cadrul primei runde de consultări publice pe marginea acestui document. Dezbaterile au debutat luni, 4 aprilie, la Hânceşti şi vor continua până pe 15 aprilie la Edineţ, Ungheni, Chişinău, Orhei, Bălţi, Comrat, Soroca şi Căuşeni, transmite Info-Prim Neo.
„Vrem ca varianta finală a documentului să fie una de consens, deoarece reforma de descentralizare vizează nu doar interesele autorităţilor, ci şi a tuturor oamenilor care locuiesc într-un anumit teritoriu”, a declarat Victoria Cujbă, şefa Direcţiei politici de descentralizare la Cancelaria de Stat.
Dezbaterea de la Hânceşti s-a axat pe mecanismele şi etapele de descentralizare propuse în proiectul Strategiei şi pe acţiunile care urmează a fi efectuate. Primarul oraşului Leova, Gheorghe Focşa, a spus că în perioada imediat următoare o atenţie deosebită trebuie acordată instruirii administraţiilor publice locale. „Toţi cer: daţi-ne mai mulţi bani şi atunci vom soluţiona problemele oamenilor din teritoriu. Dar mai mulţi bani înseamnă mai multe competenţe şi trebuie să dispui de cunoştinţe”, a menţionat edilul.
În ceea ce priveşte schimbarea structurii administrative primarul a spus că lucrurile se vor soluţiona de la sine. „Închipuiţi-vă cum ar putea să fie îmbunătăţite serviciile oferite în baza capacităţilor unite, dacă se unesc mai multe primării din cele care au câteva zeci de case. O să vedeţi că primăriile care nu vor avea posibilitatea să ofere servicii bune populaţiei vor dispărea de la sine”, a subliniat primarul de Leova.
Vicepreşedintele raionului Cimişlia, Vasile Balica, şi-a exprimat regretul că reforma descentralizării întârzie atât de mult. „În 2006 a fost adoptată Legea cu privire la descentralizare şi aici carul s-a oprit. Nu a fost adoptată Legea cu privire la descentralizarea financiară, nu a fost definitivat cadrul legislativ privind descentralizarea patrimonială. Aceste carenţe au generat multe disensiuni. Legea prevedea că reforma descentralizării va începe în 2010, acum s-a amânat pentru 2012 şi foarte încet vom merge la realizarea obiectivului propus până în 2016. Suntem în mare întârziere şi vrem să înaintăm cu paşi care să ne aducă efectul scontat, nu doar să vorbim despre aceste probleme încă 10 ani”, a declarat vicepreşedintele raionului Cimişlia.
Guvernul Republicii Moldova este susţinut în procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, implementat cu asistenţa PNUD, UN Women şi cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei, precum şi a Consiliului Europei.