Imunitatea parlamentară nu are incidenţă asupra deputatului condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, iar protecţia inviolabilităţii acestuia este epuizată în momentul trimiterii în judecată. Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 20 ianuarie, pe marginea unei sesizări a ex-deputatului comunist, Grigore Petrenco, remarcând că imunitatea parlamentară nu are incidenţă asupra deputatului şi dacă instanţele judecătoreşti naţionale au recunoscut hotărârile de condamnare definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti ale unui stat străin, transmite IPN.
În cazul condamnării pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie şi condamnări la închisoare, prin decizie judecătorească definitivă, indiferent dacă a survenit înainte sau după validarea mandatului, deputatul este în situaţie de ineligibilitate, fiind incompatibil cu calitatea de deputat. Curtea a mai notat că persoana a cărei ineligibilitate se va dovedi după validarea rezultatelor alegerilor şi expirarea perioadei în care acestea pot fi contestate sau care în timpul mandatului se va afla în unul din cazurile de ineligibilitate prevăzute de Codul Electoral, este incompatibilă cu calitatea de deputat în Parlament, mandatul acesteia încetând de drept.
Hotărârea Curţii este irevocabilă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Autorul sesizării a solicitat Curţii interpretarea articolelor din Constituţia Republicii Moldova privind mandatul, incompatibilităţile şi imunităţile deputatului.