logo

Importanţa concediului paternal, prezentată de societatea civilă


https://www.ipn.md/ro/importanta-concediului-paternal-prezentata-de-societatea-civila-7967_1026367.html

Promovarea concediului paternal va fi un pas important pentru asigurarea egalităţii de gen în Republica Moldova. Această prevedere, odată fiind stipulată în legislaţie, va spori implicarea continuă a femeilor cu copii pe piaţa muncii şi va diminua stereotipurile de gen în societate. La fel, va implica mai activ taţii în creşterea şi educarea copiilor, dar şi va micşora decalajul de gen în munci neplătite. Acestea sunt concluziile unei note analitice elaborate de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în susţinerea unui proiect de lege ce prevede introducerea concediului paternal.

Vicedirectoarea Centrului, Galina Precup, a declarat în cadrul conferinţei de presă la IPN că proiectul prevede introducerea unui concediu paternal cu o durată de 14 zile achitate din fondul asigurărilor sociale. În opinia sa, această perioadă, deşi nu este prea mare, experienţa demonstrează că e suficientă pentru a modela unele relaţii din sânul familiei. Potrivit ei, anume în primele zile de viaţă ale copilului, se creează acea legătură afectivă dintre tată şi copil, dintre mamă şi tată care devine foarte durabilă. „S-a demonstrat deja că o familie în care tatăl este implicat în îngrijirea copilului, îşi asumă anumite angajamente în cadrul familiei legate de creşterea şi îngrijirea copilului, atunci acestea mult mai uşor decid în privinţa celui de-al doilea, al treilea copil”, a menţionat Galina Precup.

Andrei Brighidin de la Fundaţia Est Europeană a menţionat că la ultima şedinţă a comisiei parlamentare de profil s-a recomandat reducerea concediului paternal de la 14 zile propuse iniţial la trei zile. „În acest context, noi, societatea civilă aducem la cunoştinţa opiniei publice importanţa concediului paternal şi care ar putea fi efectele acestuia în contextul în care avem o situaţie alarmantă vizavi de stereotipurile de gen, în contextul în care avem egalitate de gen pe hârtie, dar nu avem egalitate de gen de facto în sfera politică, economică”, a menţionat Andrei Brighidin.

Vicepreşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache, a menţionat că naşterea unui copil este un dar şi dacă femeia este înzestrată cu acest dar, vocaţia de a îngriji şi a creşte o personalitate o au ambii părinţi. „Atunci când se naşte un copil, de îngrijire, de dragoste şi de susţinere are nevoie nu doar copilul, dar şi mama. Respectiv, rolul tatălui este foarte important pentru că două persoane au nevoie de grija şi susţinerea lui”, a menţionat Alina Andronache.

Reprezentantul societăţii civile din România, Peter Vlad Ianuşevici, a menţionat că importanţa copiilor în transformarea unui tată este enormă. „Eu am participat activ la naşterea fetiţei noastre şi a fost cea mai transformatoare şi importantă experienţă din viaţa mea de până acum”, a menţionat Peter Vlad Ianuşevici.

La iniţiativa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Una din modificările propuse a fost introducerea unui articol care prevede acordarea concediului paternal de 14 zile calendaristice. Prevederile urmează să fie aprobate în Parlament.