logo

Importanța cartografierii serviciilor ecosistemice pentru planificarea locală a afacerilor


https://www.ipn.md/ro/importanta-cartografierii-serviciilor-ecosistemice-pentru-planificarea-locala-a--7967_1078971.html

În Republica Moldova, aplicarea conceptului de servicii ecosistemice este împiedicată de lipsa unor metode adecvate de evaluare a valorii acestora, precum și de complexitatea suportului informațional asociat cu absența unui sistem de monitorizare a serviciilor ecosistemice. O spun reprezentanții Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, care au implementat un proiect internațional, împreună cu parteneri din Azerbaidjan, Armenia și Ucraina. Este vorba despre proiectul „Servicii ecosistemice și hidroenergia: pilotarea instrumentelor europene în bazinele hidrografice ale țărilor Parteneriatului Estic”, care ajuns în etapa de finalizare. Experiența de evaluare a serviciilor ecosistemice, implementată în cadrul proiectului, confirmă fezabilitatea utilizării acestui concept pentru rezolvarea problemelor de mediu și economice ale dezvoltării construcțiilor hidroelectrice, inclusiv astfel precum fundamentarea economică a alternativelor pentru dezvoltarea teritoriului și fundamentarea costurilor suplimentare pentru măsurile de protecție a mediului, care, împreună cu efectul ecologic, au un mare efect economic.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Ilia Trombițki, care este și coordonatorul proiectului, a declarat că evaluarea serviciilor ecosistemice ar trebui să devină principalul instrument utilizat pentru a evalua în mod obiectiv consecințele impactului proiectelor hidroenergetice. Și anume impactul asupra ecosistemelor fluviale și celor din apropiere. Deoarece pentru factorii de decizie și pentru populație nu este deloc evident că profitul obținut din producția de energie a apelor fluviale este rezultatul pierderii acelor servicii utilizate de către țară în ansamblu și de către persoane aparte.

Olga Kazanțeva, expertă de la Asociația „Eco-Tiras”, a menționat că în Uniunea Europeană modelarea teritorială și cartografierea serviciilor ecosistemice pentru planificarea locală a afacerilor se bucură de cel mai mare interes. Potrivit expertei, calculul serviciilor ecosistemice și implementarea lor în practică sub formă de compensare pentru pierderile ecosistemice datorate activităților entităților hidroenergetice ar trebui să servească drept mijloc pentru refacerea ecosistemelor fluviale și susținerea ulterioară a potențialului serviciilor ecosistemice.

Ruslan Gavriliuk, directorul Centrului Ecologic Național din Ucraina, a menționat că este necesar să se aplice abordări europene, care prevăd mai multe etape principale: identificarea și cartografierea ecosistemelor, evaluarea stării acestora, identificarea și evaluarea serviciilor ecosistemice, evaluarea sumară a ecosistemelor. Pentru a defini ecosistemele, se aplică tipologia MAES, iar pentru serviciile ecosistemice – clasificarea CICES V5.1, conform căreia serviciile ecosistemice sunt împărțite în cele de resurse, de reglementare și de susținere, culturale, care sunt de natură biotică și abiotică. Pentru evaluarea serviciilor ecosistemice, a fost dezvoltată o serie de produse software, a căror aplicare necesită date detaliate despre starea ecosistemelor.

Proiectul este implementat grație schemei de Re-grantare 2020 a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, ca parte a sprijinului societății civile din regiune. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Internaționale de Mediu a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS și a partenerilor de proiect și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.