logo

Important e să existe bună-credinţă din ambele părţi, expert român despre acţiunile din 3 mai


https://www.ipn.md/ro/important-e-sa-existe-buna-credinta-din-ambele-parti-expert-7965_1019916.html

Acţiunea de la Chişinău din 3 mai nu este una spontană, iar guvernarea se aştepta la o prezenţă atât de numeroasă şi rămâne de văzut ce rezultat concret vor avea aceste acţiuni, susţine Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti. Profesorul a declarat în cadrul emisiunii „Orizonturi europene” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, că revendicările înaintate de oamenii ieşiţi în stradă pot fi cu greu satisfăcute pe moment pentru că acestea necesită mai mult timp, dar este important să existe bună-credinţă din ambele părţi şi este important ca Guvernul să dorească transparenţă maximă la acest subiect, transmite IPN.

Radu Carp a menţionat că una din revindecările manifestanţilor este publicarea raportului Kroll cu privire la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc. În opinia sa, în acest caz nu se doreşte scoaterea la lumină a adevărului. Potrivit lui, responsabilitatea pentru publicarea raportului Kroll, aparţine actualului Guvern, care ar fi trebuit să îşi asume transparentizarea investigaţiei, realizată de experţii din străinătatea, pentru că ei au solicitat-o.

Profesorul de la Bucureşti a declarat că un document de acest gen poate să circule liber, în condiţiile în care nu este afectat secretul comercial. Guvernanţii ar urma să înainteze organelor de anchetă raportul şi alte date pe care le deţin şi să stabilească termene concrete pentru rezolvarea acestei situaţii. Radu Carp a mai spus că este şi în interesul acestei guvernări să ştie ce s-a întâmplat în cazul miliardului de dolari, pentru că această „afacere” are şi ramificaţii internaţionale, iar reticenţa liderilor europeni faţă de Republica Moldova, în acest moment se datorează şi acestor „afaceri”.

„Ar trebui să existe mai multă presiune din partea societăţii civile în a face conexiune între drumul de integrare europeană a Moldovei şi necesitatea de a face cât mai multă lumină în acest caz. Deocamdată, eu cred că la Chişinău nu s-a făcut suficient de bine această legătură, pentru că orice eşec în investigarea acestei „afaceri” atrage automat după sine o întârziere a reformelor necesare pentru integrarea europeană şi orice regres în integrarea europeană duce la sărăcie”, a notat profesorul.

Duminică, 3 mai, Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” a organizat un miting de protest în centrul capitalei, la care au participat peste 40 de mii de persoane protestând „împotriva guvernării corupte” şi a furturilor de proporţii din sistemul bancar şi transformării lor în datorie de stat, cerând „demisia Guvernului şi a Parlamentului”.