logo

Implementarea reformei în sectorul justiţiei devine tot mai lentă, raport


https://www.ipn.md/ro/implementarea-reformei-in-sectorul-justitiei-devine-tot-mai-lenta-raport-7967_1010995.html

Din 257 de acţiuni planificate pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, până la finele anului 2013 au fost realizate 144 de acţiuni. Totodată, din cele 45 de acţiuni care urmau să fie îndeplinite până la finele trimestrului IV al anului trecut, doar 11 au fost realizate, arată Raportul trimestrial nr. 4 de monitorizare a implementării reformei justiţiei, realizat de către Asociaţia Promo-LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că adoptarea anumitor legi, nu înseamnă şi rezultate scontate. După doi ani de la lansarea strategiei, implementarea reformei în sectorul justiţiei devine tot mai lentă.

Ion Manole s-a referit la cazul de eliberare din funcţie a trei judecători care urmau să  fie transferaţi la o altă instanţă ca urmare a remanierilor în Judecătoria Comercială de Circumscripţie. „Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a insistat ca aceşti judecători să fie eliberaţi în baza cererii de plecare de bună voie, care nici măcar nu exista. Aceasta înseamnă că cei trei vor beneficia de toate indemnizaţiile şi garanţiile sociale. Aceste semnale sunt foarte negative”, a menţionat Ion Manole.

Potrivit lui Pavel Postică, director de programe Promo-LEX, cele mai multe acţiuni din strategie au fost realizate în cazul pilonului 6, care vizează protejarea drepturilor victimelor în cadrul procesului de judecată, precum şi a copiilor implicaţi în conflict cu legea. Pe lista restanţelor rămâne reformarea Procuraturii Generale, asigurarea incluziunii persoanelor ex-condamnate şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

Analizând performanţa instituţiilor implicate în implementarea strategiei de reformare a justiţiei în primii doi ani, Ministerul Justiţiei a realizat puţin mai mult de 50% din acţiuni (93 de acţiuni au fost realizate şi 70 nu). Aproximativ aceeaşi rată de realizare au Institutul Naţional al Justiţiei şi Procuratura Generală. Rate mai bune de realizare demonstrează Centrul Naţional Anticorupţie şi Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Preşedintele Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate, a precizat că toate acţiunile se implementează în lanţ, iar dacă nu este îndeplinită prima acţiune la timp, celelalte se tărăgănează. Astfel, pot apărea consecinţe în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor şi crearea unui mediu economic favorabil. Este afectat accesul şi confortul cetăţeanului simplu, care intră în instanţă cu speranţa că va avea un proces echitabil.

Raportul lansat a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea reformei sectorului justiţiei pentru sporirea responsabilităţii Guvernului”, realizat de Asociaţiile „Promo-LEX” şi AGER, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.