logo

Implementarea celor 9 condiții ale Comisiei Europene ar putea fi finalizată pe 31 martie


https://www.ipn.md/ro/implementarea-celor-9-conditii-ale-comisiei-europene-ar-putea-7965_1094949.html

După obținerea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, autoritățile de la Chișinău au adoptat un plan de implementare a celor nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană. Acest plan conține 60 de acțiuni. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, estimează că toate măsurile prevăzute vor fi realizate până pe 31 martie, transmite IPN.

În cadrul unor audieri publice organizate de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, Nicu Popescu a declarat că, deși anul trecut a fost extrem de dificil, a fost unul istoric pentru țară. Republica Moldova a reușit să obțină un statut nou în relația sa cu Uniunea Europeană.

„Într-o situație în care am devenit stat candidat pentru aderarea la UE, prin acest lucru și Uniunea Europeană a sprijin atât perspectiva noastră de aderare, cât și procesul de aderare. Acest lucru într-adevăr a fost decis în contextul războiului din Ucraina, dar, în același timp, pentru Republica Moldova obținerea statutului de stat candidat nu a fost nici pe departe garantat. El s-a datorat eforturilor noastre, ale tuturor – societății, echipei de guvernare”, a menționat ministrul de externe.

Republica Moldova avansează simultan pe două paliere. În continuare are obligații care reies din Acordul de Asociere cu UE, există reforme și ajustări legislative care trebuie realizate. În paralel, își dezvoltă structurile pe intern pentru a materializa procesul de aderare. A fost adoptat un plan de implementare a celor nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană. Acest plan vizează reforma sectorului justiției, lupta împotriva corupției, care împreună cu capturarea statului a afectat în primul rând societatea, dar și a ținut țara departe de perspectivele de apropiere de UE, spune Nicu Popescu.

Din cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană, patru țin de reforma justiției. Celelalte se referă la lupta împotriva corupției, lupta împotriva crimei organizate,  precum și la fortificarea a capacităților administrative de aderare la UE.