logo

Implementarea Acordului de Asociere cu UE prezintă un tablou mixt, eurodeputat


https://www.ipn.md/ro/implementarea-acordului-de-asociere-cu-ue-prezinta-un-tablou-mixt-7965_1040987.html

Implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană prezintă un tablou mixt, cu rezultate, dar și cu restanțe. Europenii văd la Chișinău parteneri de dialog care au dorință să facă reforme. Dar este important ca autoritățile din Republica Moldova să facă o prioritate din procesele mai dificile, cum este reforma justiției. Opinia a fost exprimată de europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, astăzi, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, după cea de-a VI-a reuniune a Comitetului, desfășurată la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit eurodeputatului, în Republica Moldova se înregistrează progrese importante în arii precum: reforma administrativă, măsuri pentru mediul de afaceri și măsuri sociale, stabilizarea sistemului bancar, măsuri pentru combaterea fraudelor bancare, securitatea energetică etc. În contextul anului electoral, Andi Cristea a menționat că pe europeni îi interesează să vadă continuarea reformelor, să vadă că există o perspectivă clară a parcursului european după alegeri. De asemenea, vor ca forțele proeuropene din țară să transmită un mesaj de stabilitate și continuitate.

Referindu-se la termenul de debursare a primei tranșe a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro din partea UE, eurodeputatul a spus că, după ce a luat notă de opinia Comisiei de la Veneția, Comisia Europeană se află într-un proces de analiză. El și-a exprimat convingerea că Moldova va primi vești bune în cel mai scurt timp. „Pot să confirm că cele zece condiționalități tehnice pentru acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară au fost îndeplinite de Moldova. Este o chestiune de timp. Dacă ar fi depins de mine, asistența financiară ar fi ajuns demult. Probabil, este vorba de un mesaj politic pe care UE are datoria să-l dea, pentru a sprijini actualul parcurs proeuropean al Republicii Moldova. Îmi exprim încrederea că prima tranșă va veni pe cât posibil înaintea alegerilor pentru Primăria Chișinău”, a spus Andi Cristea.

Deputatul Eugen Carpov, copreședintele al Comitetului Parlamentar din partea Republicii Moldova, a spus că, în pofida unor opinii mai puțin optimiste în raport cu debursarea banilor, vehiculate în spațiul public, cert este că UE acționează în baza unor regulamente și a informațiilor din teren. În aceste zile se încearcă rezolvarea majorităților întrebărilor, așa ca decizia alocării banilor să se ia cât mai curând.

La sfârșit de reuniune se va semna și o declarație cu recomandări. Precedenta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova avut loc la Strasbourg, în octombrie 2017.