logo

Imparțialitatea societății civile este principala armă în combaterea artificialității reformelor conduse de guvernare, opinie


https://www.ipn.md/ro/impartialitatea-societatii-civile-este-principala-arma-in-combaterea-artificiali-7978_1037861.html

Atunci când elitele politice se compromit, alte elite își întăresc pozițiile. Acesta este cazul Moldovei, unde societatea civilă a devenit în scurt timp mai credibilă decât partidul de la guvernare, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Acest lucru a putut fi observat cel mai bine în contextul crizei de imagine, suferită de către Partidul Democrat, atunci când a adoptat modificarea sistemului electoral, subliniază Dionis Cenușă. În consecință, scrie politologul, vocea liderilor societății civile a intrat într-o competiție directă cu Democrații pentru convingerea opiniei publice.

În opinia lui, autoritatea sporită acasă și la Bruxelles au transformat societatea civilă, alături de opoziția extra-parlamentară, în cei mai puternici rivali ai guvernării.

Dionis Cenușă accentuează că societatea civilă din Moldova, la fel ca și cea din Georgia, activează în cele mai facile condiții comparativ cu celelalte țări ale Parteneriatului Estic. Totuși, politologul se arată convins că inexistența unor restricții majore nu sporește automat eficiența societății civile în prevenirea unor abuzuri din partea autorităților.

El consideră că opoziția din partea sectorului non-guvernamental nu a fost suficientă pentru a opri schimbarea sistemului electoral în Moldova și Georgia în 2017. Chiar și cu argumentele Comisiei de la Veneția, eforturile societății civile au avut un impact moderat spre redus.

Prin urmare, comentează Dionis Cenușă, sectorul non-guvernamental nu poate substitui lipsa unei agende publice libere de manipularea propagandei guvernamentale sau lipsa unei opoziții puternice și autentice în parlament.

Politologul opinează că guvernarea beneficiază de pe urma apropierii unor reprezentanți ai societății civile de opoziție și, totodată, de negarea vreunei complicități. Aceasta slăbește inevitabil vocea și pozițiile societății civile, atunci când aceasta intenționează să sensibilizeze opinia publică pe diverse dosare.

Dionis Cenușă punctează că societatea civilă reprezintă un bazin semnificativ de cunoștințe și expertiză, dar aceasta nu poate juca concomitent în mai multe tabere. Activismul civic, scrie politologul, nu trebuie confundat și folosit pentru a deghiza participarea în rivalitățile politice.

Imparțialitatea societății civile este principala armă în combaterea artificialității reformelor conduse de guvernare și o sursă valoroasă pentru opoziția extra-parlamentară pro-reformă, conchide politologul.