Impactul lichidării Universalbank va fi unul limitat
https://www.ipn.md/ro/impactul-lichidarii-universalbank-va-fi-unul-limitat-7966_995948.html
Iniţierea procedurii de lichidare forţată la Universalbank, care a fost una previzibilă, nu se va reflecta esenţial asupra sistemului bancar, a reiterat, participând la o emisiune la Radio Moldova, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguţanu, citat de transmite Info-Prim Neo.
El a spus că măsurile care au fost întreprinse de BNM, cu începere din toamna anului trecut, pentru a schimba starea de lucruri la această bancă nu au dat rezultate, managementul băncii a continuat să lucreze netransparent, să admită încălcări ale legislaţiei, iar situaţia conflictuală între acţionari nu a contribuit la identificarea unor soluţii de salvare a băncii. Astfel, aceasta a ajuns să nu fie capabilă să execute cererile creditorilor privind plata obligaţiilor scadente şi a datoriilor ajunse la scadenţă.
Referindu-se la acţiunile care vor fi desfăşurate în continuare, Drăguţanu a spus că lichidatorul numit de către BNM, Ion Ropot, îşi desfăşoară activitatea. „La moment, există lichidităţi pentru a achita depozitele persoanelor fizice până la 50 mii lei. Persoanele fizice care nu-şi vor ridica imediat banii sunt cele care au depozite cu mult mai mari de 50 mii - 100, 200, 300 mii, 1mln lei şi peste, este vorba de 169 de persoane, iar suma totală a depozitelor acestora constituie 39 mln lei. Este un număr restrâns, la Investprivatbank noi vorbeam de zeci de mii de depunători, iar suma depozitelor este cunoscută - 600mln lei. În lunile ce urmează, lichidatorul va anunţa licitaţii şi vor fi vândute active, de asemenea, el urmează să cheme în judecară debitorii rău-platnici, sunt, desigur, de executat gajuri. În orice caz, nu este un efort atât de mare pentru a acumula suma aceasta de 39 mln lei, rezolvând problema cu persoanele fizice”, a spus el.
În ce priveşte alţi creditori, în ordinea priorităţii, guvernatorul BNM a numit o bancă elveţiană, care trebuie să încaseze 45 mln dolari, iar după aceasta urmează să fie achitate datoriile faţă de persoanele juridice, soldul total al depozitelor acestora fiind de 4 mln lei, şi doar 27 de persoane juridice au depozite mai mari de 10 mii lei.
„Este o situaţie neplăcută, dificilă, cu falimentul acestei bănci, dar Univesrsalbank, la momentul retragerii licenţei, avea o cotă atât de mică de piaţă (0,45% din mărimea activelor în sistemul bancar) şi problemele ce necesită a fi soluţionate de lichidator nu sunt atât de mari. Astfel că, vrem să credem, impactul asupra situaţiei în sistemul bancar şi asupra situaţiei financiare în ansamblu va fi unul restrâns”, a specificat Dorin Drăguţanu.
„BNM a întreprins toate acţiunile posibile pentru ca să avem o lichidare ordonată, dacă punem spune aşa, pentru a nu destabiliza situaţia în sectorul financiar-bancar şi a nu permite escaladarea tensiunii şi panicii”, a concluzionat guvernatorul Băncii Naţionale.