logo

Impactul crizei politice ucrainene asupra Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/impactul-crizei-politice-ucrainene-asupra-republicii-moldova-7978_1013315.html

Evenimentele din Ucraina au impact puternic asupra Republicii Moldova. Destabilizarea dramatică a situaţiei politice din ţara vecină creează un context regional foarte periculos pentru evoluţii imprevizibile, spune directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, într-un amplu comentariu publicat pe siteul promis.md, transmite IPN.

Igor Boţan specifică în comentariu că autorităţile moldoveneşti şi liderii partidelor aflate la guvernare şi-au format atitudinile pornind de la obiectivul necesităţii restabilirii stabilităţii politice în ţara vecină, propriile obiective politice de integrare europeană şi ralierea la atitudinile UE. Anume în acest sens a fost exprimat sprijinul pentru procesul de integrare europeană a Ucrainei şi a fost susţinută instaurarea guvernului interimar de la Kiev, integritatea teritorială a ţării vecine. În acelaşi timp, autorităţile moldovene au evitat acţiunile şi declaraţiile ce ar putea antagoniza Federaţia Rusă.

Igor Boţan mai menţionează că securitatea naţională a Republicii Moldova este afectată pe mai multe dimensiuni. Astfel, în procesul reglementării transnistrene principalii actori, mediatorii şi garanţii soluţionării, au devenit inamici, iar subiectul conflictului — regiunea transnistreană – îşi revendică soarta Crimeei, apelând la unul dintre garanţii, care a anexat o parte din teritoriul celuilalt garant. În plus, procesul de reglementare în format „5+2” are loc sub auspiciile OSCE, arhitectura de securitate a căreia a fost demolată.

În comentariul de pe promis.md se mai spune că securitatea economică a Republicii Moldova este afectată de presiunile partenerului strategic – Federaţia Rusă. Acest lucru a fost confirmat de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care, după vizita din mai 2014 în Republica Moldova, a recunoscut că embargoul impus Republicii Moldova în septembrie 2013 la exportul vinurilor este de natură politică, pentru descurajarea integrării europene. În astfel de condiţii se impune exacerbarea polarizării opiniei publice şi a clasei politice pe dimensiunea integrării europene versus integrarea eurasiatică, cu un deznodământ la alegerile parlamentare ce urmează. Igor Boţan subliniază că aşa cum simpatiile cetăţenilor sunt deja împărţite în proporţie egală, un scor strâns dintre rezultatele celor două tabere poate provoca nemulţumirea celor învinşi la limită, exprimată prin acţiuni de protest, nesupunere şi tot aşa până la scenarii de destabilizare a situaţiei politice interne după modele binecunoscute.

La secţiunea declaraţii  pe siteul citat sunt înserate citatele politicienilor vizavi de problema securităţii în regiune şi posibilitatea Republicii Moldova de a adera la NATO. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că Moldova trebuie să aibă garanţia libertăţii şi, de aceea, trebuie să adere la NATO.  În acelaşi timp, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a specificat că americanii înţeleg că Moldova este o ţară mică, cu o forţă armată relativ mică, şi respectă statutul acesteia de ţară neutră. „Ei ştiu că nu suntem o ţară în căutare de a deveni o putere militară majoră. De asemenea, am subliniat – Constituţia noastră prevede statutul de neutralitate militară a ţării noastre. Am ţinut să evidenţiez faptul că, în urma evenimentelor din Crimeea, totul este posibil, iar noi trebuie să fim mai bine pregătiţi. Prin urmare, pentru noi este important să continuăm cooperarea noastră cu americanii în domeniul securităţii”, a declarat Vlad Filat.

Pe de altă parte, deputatul democrat, Andrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului, a menţionat că subiectul neutralităţii nu trebuie să fie tratat în acest fel. „Noi avem o Constituţie foarte clară, care ne arată că suntem un stat neutru şi punct. Sigur că e perfectibilă această Constituţie, dar nu la capitolul care ţine de neutralitate, acolo dimpotrivă, poate ar fi de întărit anumite aspecte. PDM va depune curând o iniţiativă legislativă legată de neutralitatea statului, tocmai pentru a pune punct acestor încercări de a folosi acest subiect ca obiect de negoţ, de către unii”, a declarat democratul.

Recent preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că Statele Unite ar putea oferi 1 miliard de dolari pentru a întări securitatea în Europa de Est, într-un proiect care ar cuprinde Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Solicitaţi de IPN să se expună asupra acestei intenţii, deputaţii din Republica Moldova au spus că susţin iniţiativa de a implica Moldova într-un proiect de securitate propus de către SUA pentru Europa de Est. Parlamentarii consideră că un astfel de proiect ar fi binevenit pentru ţară, care are nevoie de o consolidare a securităţii.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, a declarat că este o iniţiativă binevenită, pentru a consolida capacitatea de apărare a Moldovei, care, în calitatea sa de stat neutru, oricum trebuie să se poată apăra de posibili agresori. Şi democratul Sergiu Sârbu crede că orice iniţiativă care vizează consolidarea securităţii în regiune este salutabilă. Iar deputatul liberal-reformator Oleg Bodrug, vicepreşedintele Parlamentului, este absolut convins că Moldova are nevoie de un astfel de program. Valeriu Munteanu, parlamentar liberal, consideră că aceasta este o iniţiativă ce se potriveşte cu aspiraţiile liberalilor de a integra ţara în NATO.