logo

Impactul COVID-19 asupra alegerilor parlamentare anticipate. Analiză de Igor Boțan


https://www.ipn.md/ro/impactul-covid-19-asupra-alegerilor-parlamentare-anticipate-analiza-de-7978_1081975.html

Înaintea anunțării datei alegerilor parlamentare anticipate, fixate pentru 11 iulie 2021, au existat temeri că infecția COVID-19 ar putea periclita buna organizare a acestora. Statisticile privind rata contaminării și a deceselor de pe urma infecției, pe fundalul dezbaterilor privind oportunitatea organizării alegerilor, arătau extrem de descurajant. După atingerea apogeului contaminărilor în martie 2021, în luna aprilie rata acestora a scăzut dramatic, până la nivelul inferior celui din luna noiembrie 2020, când avuse loc cel de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale.

Tabelul 1. Numărul contaminării lunare cu COVID-19




În luna mai 2021, când a început campania electorală pentru alegerile anticipate, numărul contaminărilor a scăzut și mai pronunțat, până la nivelul de acum un an de zile, fiind comparabil cu rata contaminării din mai 2020. În general, este de remarcat că alegerile prezidențiale din 2020 au fost organizate pe fundalul unui trend ascendent al contaminărilor cu COVID-19. Pregătirile pentru alegerile prezidențiale începuseră în august-septembrie 2020, iar campania electorală s-a desfășurat în octombrie-noiembrie. În această perioadă contaminarea lunară a crescut de la aproximativ 12 mii până la 32 mii cazuri. Am putea admite că desfășurarea alegerilor prezidențiale a avut un impact negativ asupra răspândirii infecției COVID-19, apogeul fiind atins după perioada de incubare, în luna decembrie – peste 37 mii cazuri.

Pe de altă parte, trebuie menționat că socializarea cetățenilor în timpul sărbătorilor tradiționale, este la fel de intensă sau chiar mai intensă ca în timpul alegerilor. Familiile, de obicei, se reunesc cu prietenii și apropiații, dar, în pofida sărbătoririlor zgomotoase, nu s-a remarcat vreun efect negativ asupra răspândirii infecției. Astfel, ținând cont de termenul de incubare de 14 zile, după sărbătorirea Crăciunul pe stil nou, a revelionului și a Crăciunului pe stil vechi, nu a fost înregistrată vreo explozie a contaminărilor. Dimpotrivă, în luna ianuarie numărul contaminărilor s-a diminuat de mai bine de două ori față de decembrie. Același fenomen s-a observat și după sărbătoririi recente a Paștelui, la începutul lunii mai, contaminarea diminuându-se de aproximativ 4 ori față de luna aprilie. Este de remarcat că și numărul deceselor de pe urma COVID-19 a urmat, cu o anumită inerție, trendurile stabilite de evoluția contaminărilor. Actualmente, rata deceselor este comparabilă cu cea din ajunul alegerilor prezidențiale.


Tabelul 2. Numărul lunar al deceselor provocate de COVID-19




Așadar, campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate se desfășoară pe un trend descendent pronunțat al răspândirii COVID-19 și a deceselor provocate de infecție. În pofida evoluțiilor pozitive în combaterea COVID-19, există totuși fenomene îngrijorătoare, cu posibil impact asupra organizării alegerilor anticipate din 11 iulie 2021 și a situației epidemiologice post-electorale. Foarte curând Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să adopte hotărâri referitoare la deschiderea secțiilor de votare peste hotare, precum și pentru cetățenii moldoveni domiciliați în Transnistria. Acest exercițiu al CEC trebuie să ia în considerație situația pandemică din țările respective și din regiunea transnistreană. La sfârșitul lunii martie și de-a lungul lunii aprilie, când pe malul drept al Nistrului răspândirea COVID-19 a intrat în declin, în regiunea transnistreană evoluțiile au fost inverse, contaminările crescând vertiginos.

Tabelul 3. Evoluția contaminării zilnice în R.Moldova per ansamblu, pe malul drept al Nistrului, în Chișinău și în Transnistria




Din tabelul de mai sus se vede că, adesea, în ultimele două luni, numărul contaminărilor zilnice în Transnistria a ajuns să fie mai mare decât cel din Chișinău, unde numărul locuitorilor este aproape dublu, iar uneori mai înalt chiar decât pe întreg malul drept al Nistrului. Pentru a evidenția acest lucru, este utilă reflectarea ratei de contaminare per 1 milion de persoane.

Tabelul 4. Rata contaminării săptămânale per 1 milion de persoane în perioada martie-mai 2021




În condițiile când rata contaminări în Transnistria este de aproximativ 3 ori mai înaltă decât pe malul drept al Nistrului – 652 vs. 202 cazul săptămânale per milion de persoane, autoritățile urmează să ia măsuri speciale pentru neadmiterea reizbucnirii răspândirii COVID-19 ca urmare a votării cetățenilor domiciliați în Transnistria în secțiile de votare de pe malul drept al Nistrului.