logo

ÎMM-urile nu vor achita impozit din venitul nedistribuit sub formă de dividende


https://www.ipn.md/ro/imm-urile-nu-vor-achita-impozit-din-venitul-nedistribuit-7966_1093887.html

Întreprinderile micro, mici sau mijlocii se vor bucura de o vacanță fiscală de trei ani de la plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător până în momentul repartizării veniturilor respective pentru plata dividendelor. Noul concept de impozitare a veniturilor persoanelor juridice aferente activității de întreprinzător se conține în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, aprobat miercuri de Guvern, transmite IPN.

Potrivit proiectului, pentru întreprinderile respective, pentru perioada anilor 2023-2025, se stabilește impozitul pe venit în mărime de 0% din venitul nedistribuit sub formă de dividende. În momentul repartizării dividendelor, agenții economici vor fi supuși obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul îndreptat pentru plata dividendelor și, respectiv, va asigura reținerea unui impozit de 6% din cuantumul dividendelor repartizate.

Pentru anul viitor se prevede majorarea plafonului valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale, de la 6000 lei la 12 000 de lei, în vederea asigurării concordanței dintre normele contabile și fiscale. Totodată, se propune introducerea metodei de amortizare accelerată pentru întreprinderile mari, prin acordarea acestora a dreptului la deducere în primul an de utilizare a mijlocului fix în cuantum de până la 50% din costul de intrare a acestuia. Pentru următorii ani de utilizare, amortizarea se va calcula prin raportarea valorii neamortizate a mijlocului fix la durata de funcționare utilă rămasă.

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2023, se propune implementarea mecanismului de restituire a TVA acumulat în cont în contextul în care sistemul actual creează dificultăți financiare pentru întreprinderi, Actualmente agenții economici care nu au statut de exportator nu au dreptul la restituirea TVA acumulat în cont. Noul concept va presupune restituirea TVA pentru agenții economici înregistrați în calitate de contribuabili TVA și care vor acumula sume TVA spre deducere.

Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor prevede și prelungirea termenului de desfășurare a activității de comerț prin intermediul patentelor de la 31 decembrie 2022 până pe iulie 2023.

De asemenea, se propune majorarea accizelor la produsele din tutun cu 25% și cu 15% la alcool.

Potrivit ministrului, toate măsurile au un cost și pentru a echilibra pierderea de venituri din aceste măsuri au fost introduse prevederi noi. Printre acestea se numără reintroducerea mecanismului de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizic (cetățeni), prin aplicarea a două cote de impozitare a veniturilor: 12 % și 18%. Impozitul pe venit în cuantum de 12% se va aplica pentru venitul anual impozabil ce nu depășește un milion de lei și, respectiv, 18%  – pentru venitul anual impozabil ce depășește un milion de lei. Persoanele fizice rezidente care obțin un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei, vor  păstra dreptul de micșorare a cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale.