logo

Îmbătrânirea populaţiei creşte povara Sistemului asigurărilor sociale de stat, preşedinte CNAS


https://www.ipn.md/ro/imbatranirea-populatiei-creste-povara-sistemului-asigurarilor-sociale-de-stat-pr-7967_1012181.html

Republica Moldova este o ţară îmbătrânită, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă 15,3% din numărul total al populaţiei. Îmbătrânirea populaţiei creşte povara Sistemului de asigurări sociale de stat sporind cu fiecare an deficitul bugetului, iar din 2009, Bugetul asigurărilor sociale de stat suportă deficit. Declaraţia aparţine preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), Maria Borta, şi a fost făcută în cadrul conferinţei internaţionale „Reforma sistemelor de pensii: experienţă internaţională”, ce se desfăşoară la Chişinău şi a fost organizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Asociaţia Internaţională a Fondurilor Sociale de Pensii, transmite IPN.

„În viitor sistemul de pensii va fi grav afectat de procesele demografice negative. Republica Moldova are o populaţie îmbătrânită. Raportul dintre persoanele active, angajate în câmpul muncii, şi cele pensionare este în descreştere, iar acest lucru afectează direct mărimea pensiilor”, a spus preşedintele CNAS.

Maria Borta a subliniat că mărimea pensiei depinde în mod direct de numărul populaţiei ocupate în câmpul muncii, iar din cauza economiei tenebre, veniturile oficiale sunt diminuate, şi afectează direct mărimea pensiilor şi salariilor. Astfel, în 2013, mărimea pensiei medii acoperea doar 79% din minimul de existenţă pentru pensionari.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Maria Borta, a menţionat că obiectivele de reformare a sistemului de pensii urmăresc asigurarea sprijinului adecvat la survenirea riscurilor sociale, echitatea socială, un sistem financiar echilibrat şi convenabil tuturor generaţiilor. Reformarea sistemului de pensii prevede şi un program de trecere de la sistemul de pensii existent la cel nou, modificarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi la 65 de ani şi pentru femei la 60 de ani. În prezent vârsta de pensionare este de 62 şi respectiv 57 de ani.

Totodată se urmăreşte majorarea stagiului de cotizare până la 35 de ani. La moment stagiul de cotizare pentru femei este de 30 de ani, iar pentru bărbaţi la 1 iulie 2014 va constitui 32 de ani, această cifră majorându-se anual cu 6 luni până la 35 de ani. Maria Borta a subliniat că prin modificările operate în legislaţie începând cu anul 2002, a fost suspendată creşterea treptată a vârstei de pensionare, fapt ce a dus la o majorare semnificativă a numărului de pensii acordate pentru limita de vârstă şi respectiv alocarea surselor financiare necesare pentru achitarea pensiilor.

„Creşterea stagiului de cotizare până la 35 de ani până în anul 2008 urma să fie un pas important pentru menţinerea funcţionalităţii normale a Sistemului de asigurări sociale de stat. Totodată reforma sistemului de pensii urmăreşte crearea unui fond de rezervă, anularea condiţiilor avantajoase la pensionare etc. Reformarea sistemului de pensii prevede transferarea treptată a poverii contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat”, a adăugat Maria Borta.

Obiectivul general urmărit de autorităţi este diminuarea poverii fiscale care va avea ca rezultat majorarea mijloacelor de reinvestiţie şi motivarea declarării veniturilor reale a angajaţilor precum şi creşterea ponderii contribuţiilor individuale, care sunt utilizate la calcularea viitoarei pensii. Începând cu anul 2009 contribuţia individuală de asigurare obligatorie pentru salariaţii asiguraţi constituie 6%, iar pentru angajator 23% din salariul lunar.