logo

Imaginea Parlamentului este afectată de lipsa transparenţei decizionale, expert


https://www.ipn.md/ro/imaginea-parlamentului-este-afectata-de-lipsa-transparentei-decizionale-expert-7967_1010196.html

Cea mai mare provocare pentru Parlamentul Republicii Moldova este să sporească credibilitatea cetăţenilor. Percepţia generală este că legislativul se confruntă cu probleme grave de corupţie şi lipsă de transparenţă decizională. Acestea sunt rezultatele evaluării Sistemului Naţional de Integritate, efectuată de către Transparency International Moldova, în cadrul proiectului „National Integrity System Assessments in European Neighbourhood East Region”, desfăşurat în 5 ţări membre ale Parteneriatului Estic.

Expertul Transparency International Moldova, Mariana Kalughin, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că cel mai obscur organ al Parlamentului este Biroul permanent, care nu face publice deciziile sale şi nici agenda de lucru. Imaginea Parlamentului are de suferit din cauza mai multor probleme legate de ignorarea flagrantă şi repetată a exigenţelor procedurii legislative, precum şi ignorarea problemelor ce ţin de integritate.

Mariana Kalughin a spus că, deşi există un regulament al Parlamentului, deputaţii încalcă în mod flagrant prevederile acestuia. În viziunea expertului, o parte din problemele existente ar putea dispărea după ce deputaţii se vor muta în noul sediu al Parlamentului, care va permite o evidenţă electronică a voturilor şi înregistrarea electronică a prezenţei deputaţilor la şedinţele în plen.

Transparency International Moldova vine cu mai multe recomandări ce ţin de modificarea cadrului legal existent la numirea în funcţie a personalului Secretariatului Parlamentului. Această procedură trebuie să fie făcută de către secretarul general al legislativului.

O recomandare ţine şi de întocmirea şi publicarea rapoartelor anuale ale Parlamentului la capitolul transparenţei decizionale, dar şi examinarea proiectului Codului de etică şi conduită a deputatului în Parlament, cu concretizarea aspectelor ce ţin de conflictele de interese, restricţiile post-angajare şi mecanisme de punere în executare a sancţiunilor aplicate.

Proiectul „National Integrity System Assessments in European Neighbourhood East Region” este susţinut financiar de către Comisia Europeană şi presupune evaluarea a 13 instituţii ale Sistemului Naţional de Integritate.