logo

Ilian Caşu: Soluţia cea mai democratică a crizei sunt alegerile anticipate. Ideea unirii cu România dezbină societatea


https://www.ipn.md/ro/ilian-casu-solutia-cea-mai-democratica-a-crizei-sunt-alegerile-7965_1024399.html

În actualul context politic, conceptul „răului cel mai mic” este irelevant. De această părere este vicepreşedintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Ilian Caşu, care consideră că cea mai viabilă şi democratică soluţie pentru criza politică care se adânceşte tot mai mult în Moldova sunt alegerile anticipate. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Care este „răul cel mic” pentru Republica Moldova: majoritate parlamentară instabilă, guvern minoritar, alegeri anticipate, unirea, altceva?”, ediţia XLVIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Este inutil şi contraproductiv să vorbim despre guvern minoritar, majoritate stabilă sau instabilă. Acestea nu au nici valoare teoretică, nici practică ca soluţie pentru actuala criză politică. În ultimii ani, guvernările sunt parazitare. Totodată, marea majoritate a Republicii Moldova îşi doreşte un stat funcţional. Evident că în spaţiul public s-au lansat şi alte idei, care au fost deja discutate, însă acest lucru este demonstrat şi de sondajele de opinie”, a menţionat Ilian Caşu.

Potrivit lui, afirmaţiile că alegerile anticipate vor fi un dezastru constituie o sperietoare a maşinii de propagandă a actualului regim care nu ia în calcul elementar ABC-ul democraţiei. Forţele „pro-ruse”, la fel, este o etichetă. „Eu nu accept aceste declaraţii „stahanoviste” că aceasta este ultima şansă şi să îi dăm Partidului Democrat cârma ţării şi el, într-adevăr, va demonstra grijă, va face reforme şi va lupta împotriva corupţiei pentru că „mai rău nu se poate”. Ei se folosesc acum de eticheta aceasta pro-europeană, pro-prieten al SUA şi unicul lor gând este să fure banul public şi din asistenţa externă. În ultimii şase ani de guvernarea „pro-europeană”, în esenţă au fost lupta pentru putere. Noi avem un stat captiv, iar deciziile se iau în afara cadrului legal”, s-a exprimat vicepreşedintele PPPN.

Potrivit lui, partidele de la guvernare nu au nici capacitatea, nici dorinţa de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE. „Acolo trebuie muncă, competenţă, dar este mai uşor să furi banul public sau cei din asistenţa externă”, a continuat Ilian Caşu.

Referitor la unirea Republicii Moldova cu România, Ilian Caşu a menţionat că acest proiect ar avea şanse dacă s-ar implementa după principiul „de jos în sus”, dar ceea ce se observă acum are sens invers. „Această idee a prins contur şi a devenit populară din punct de vedere politic datorită falimentului actualilor politicieni de la guvernare. Această idee şi-a făcut loc în spaţiul public, este prezentată, din păcate, ca o panacee a problemelor grave pe care le are statul moldovenesc, însă dezbină şi mai tare o societate profund scindată şi consecinţele pot fi foarte grave”, a concluzionat Ilian Caşu.

Dezbaterile publice cu tema „Care este „răul cel mic” pentru Republica Moldova: majoritate parlamentară instabilă, guvern minoritar, alegeri anticipate, unirea, altceva?”, sunt ediţia XLVIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.