logo

Ilian Cașu: PPPN pledează pentru un model „pro Moldova”


https://www.ipn.md/ro/ilian-casu-pppn-pledeaza-pentru-un-model-pro-moldova-7965_1036981.html

Vicepreședintele Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Cașu, susține că formațiunea pe care o reprezintă pledează pentru modelul „pro Moldova”, care presupune un stat funcțional, bazat pe valorile democrației, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Potrivit politicianului, conceptul de integrare în Uniunea Europeană trebuie raportat la situația reală din Republica Moldova, care este una dezastruoasă, și la bunăstarea cetățenilor, dar nu la declarațiile triumfaliste ale partidelor care flutură cu drapele europene. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Din 2000 încoace când au venit partidele cu etichetă proeuropeană, banii pe care i-a acordat Occidentul – asistență financiară Republicii Moldova – au fost pentru cetățeanul de rând. Și dacă noi ipotetic am vorbi acum – dacă banii nu s-ar fi furat, atunci Republica Moldova era într-o altă și altă situație decât este acum”, a opinat politicianul, recomandând colegilor din PDM să meargă în gări pentru a vedeam cum cetățenii pleacă pe un capăt peste hotare din cauza situației dezastruoase din țară.

Ilian Cașu consideră că pentru cetățeanul de rând integrarea europeană se asociază cu hoție, corupție, justiție controlată etc. și acest fapt este consecința faptului că anumite partide de la guvernare au fluturat drapelul european. „Dacă noi tot o vom ține cu geopolitica, cu integrarea europeană, cu nu știu ce, atunci divizăm și dezbinăm și mai mult societatea, însă cu o societate dezbinată pe criterii geopolitice, identitare, lingvistice, istorice, nu poți face reforme elementare. Ca să implementezi tot ce indică Foia de parcurs și ceea ce auzim la briefingurile PDM, trebuie să ai un stat puternic, însă în prezent avem un stat slab, mafiotizat, corupt. Poliția și instituțiile de drept sunt subjugate statului capturat”, a declarat politicianul, precizând că în calitate de reprezentant al opoziției simte aceste lucruri pe propria piele.

Vicepreședintele PPPN a spus că politicienii prin discursurile lor triumfaliste dezbină și mai mult societatea, dar a fost și discreditat conceptul de integrare europeană. În opinia sa, intenția triumfalistă de a modifica Constituția pentru a stipula orientarea europeană ireversibilă a Republicii Moldova, este doar un truc propagandistic, pentru că realitățile statului Republica Moldova nu au nimic în comun cu conceptul integrării europene – stat de drept, justiție independentă, drepturile omului etc.

Ilian Cașu a mai spus că pentru cetățeanul simplu calitatea vieții este un dezastru, raportată la calitatea din alte state. Potrivit lui, de 26 de ani, Republica Moldova nu a reușit să aibă un mecanism care îi responsabilizează pe cei de la putere, mai mult, în actualele condiții e penalizat cetățeanul simplu.

Dezbaterile publice „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele ”Căii a treia”, constituie ediția a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.