logo

Ilia Trombițchii: Pe oamenii post-sovietici îi poate consolida credința într-un viitor luminos


https://www.ipn.md/ro/ilia-trombitchii-pe-oamenii-post-sovietici-ii-poate-consolida-8004_1077908.html

Tradițional, pe oamenii post-sovietici îi poate consolida credința într-un viitor luminos și dorința de a construi acest viitor luminos. De această părere este Ilia Trombițchii, doctor în științe biologice, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova. După părerea sa, este necesară construirea unei țări care să fie iubită de cetățenii ei, nu doar pentru că ei sunt cetățeni ai acestei țări, dar pentru că țara are grijă de ei. Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică „Cum putem consolida societatea moldovenească?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Ilia Trombițchii, Moldova se află în cea mai nefavorabilă situație dintre toate republicile fostei Uniuni Sovietice la capitolul existenței unei idei naționale, deoarece o mare parte a populației o consideră (țară) nelegitimă. În același timp, ideea națională prinde rădăcini și este promovată de anumite partide, în special Congresul Civic. În opinia lui, societatea trebuie să identifice și să promoveze, în primul rând, nu neapărat reprezentanții politicului, dar persoane care se consideră intelectuali și care se conduc de principiile Consiliului Europei. Acești oameni mai trebuie să fie sinceri, să nu urmărească îmbogățirea personală, dar să facă ceva bun pentru țară. În opinia lui, există astfel de persoane în grija cărora se poate de lăsat țara.

Ex-deputatul a remarcat că una dintre barierele în calea consolidării societății este delimitarea viziunilor privind orientarea geopolitică. El crede că acum, șanse mai mare are persoana care se orientează spre construcția unui stat moldovenesc independent, bazat pe valorile Consiliului Europei. „Dacă e vorba despre construcția unui „stat înfloritor” este una, dacă, însă, spunem că acest stat este nelegitim, nu are perspectivă și trebuie unit cu statul vecin, această idee este în contradicție cu prima idee”, a conchis el.

În altă ordine de idei, Ilia Trombițchi, a menționat că moldovenii au „o indestructibilă credință că, iată, vor fi aprobate oarecare documente și atunci se va trăi mai bine. De fapt, acest lucru nu se întâmplă, deoarece acele documente trebuie implementate, însă la în Moldova se aprobă noi și noi strategii fără a urmări ce s-a întâmplat cu precedentele. Documentul la care se vizează acum în calitate de idee națională deja a fost adoptat în 1994 și se numește Constituția Republicii Moldova în care e scris totul bine. Problema este că ea se aplică doar în măsura în care nu este contrar intereselor cuiva. Acest document corespunde cerințelor Consiliului Europei, dar așa și nu lucrează. Acest lucru se întâmplă pentru că nici societatea, nici elita politică nu este gata să o accepte în totalitate. De aceea apare ideea unei noi constituții”. În opinia sa, o nouă Constituție e aceeași Constituție, dar care la fel nu va fi aplicată.

De fapt, menționează doctorul în științe, e nevoie de o educație lungă și intensivă a societății, care, de fapt, nu are cine să o desfășoare, deoarece oamenii progresivi și ideile progresive rămân la nivel de rețele sociale. „Manualele școlare nu sunt scrise de ei (oamenii progresivi), manualele sunt departe de valorile europene. Speranța este în venirea oamenilor sinceri la putere, pe care i-ar aduce următoarele alegeri parlamentare”, a spus Ilia Trombițchi.

Dezbaterea publică „Cum putem consolida societatea moldovenească?”, este ediția a 12-a din ciclul de dezbateri publice „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană, prin comunicare”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.