Deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul ,,frauda bancară” la 15 ani de închisoare. Prin aceeași hotărâre, Curtea de Apel Chișinău l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei. Apărătorii liderului Partidului Șor au declarat că sentința va fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, transmite IPN.
Procuratura Anticorupție menționează că Ilan Șor a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani săvârșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat. Instituția precizează că termenul de închisoare, care urmează să fie executat în penitenciar de tip închis, se va calcula din momentul reținerii condamnatului, cu includerea perioadei aflării in arest.Prin aceeași sentință, Curtea de Apel Chișinău a admis integral acțiunea civilă a Băncii de Economii, cu încasarea sumei de 5,2 miliarde de lei din contul inculpatului.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, intenție deja anunțată de avocații lui Ilan Șor. Potrivit apărătorilor, magistrații Curții au emis hotărârea sub o presiune imensă din partea actualei guvernări. „Considerăm că decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor Republicii Moldova și Codului Penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile care, din păcate, au fost luate în considerare. Suntem convinși că, în aceste circumstanțe, avocații lui Ilan Şor vor câștiga acest dosar penal la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat avocatul Aureliu Colenco.
Și reacția politicianului nu a întârziat, acesta calificând hotărârea instanței drept „o răzbunare a regimului pentru mișcarea protestatară pe care a inițiat-o”. Ba mai mult, deputatul fugar susține că nu se va conforma deciziei. „Pentru hotărârea de astăzi, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând. Vreau ca ei să știe că eu și adepții mei nu vom uita asta, cum, sub presiune, a fost emisă această hotărâre ilegală și abuzivă. În al doilea rând, fac un apel către cetățenii Republicii Moldova. Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, nu mă simt jenat de această decizie, nu-mi pasă deloc, nu am de gând să mă conformez, iar această decizie va fi anulată exact a doua zi după schimbarea actualului regim de către o instanță echidistantă și corectă”, afirmă Ilan Șor.
După condamnarea lui Șor la Curtea de Apel Chișinău, președinta țării, Maia Sandu, a declarat că „Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată”. „Acest lucru a fost decis de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a mai spus șefa statului.
În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Hotărârea primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar examinarea cauzei a fost tergiversată, întrucât, la solicitarea avocaților lui Șor, dosarul a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. Ulterior, tot la solicitarea avocaților, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chișinău. Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară de mai multe ori, inclusiv după alegerile din iulie 2021. În ultima legislatură acesta nu s-a prezentat la vreo ședință.