logo

Ilan Shor face declaraţii despre BEM


https://www.ipn.md/ro/ilan-shor-face-declaratii-despre-bem-7966_1019056.html

Fostul preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii, omul de afaceri Ilan Shor, care este cercetat penal în dosarul BEM, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în aprilie 2014, când a preluat conducerea băncii, 47% din creditele acordate  erau neperformante, iar până în noiembrie 2014, când şi-a încheiat mandatul, procentul creditelor neperformante a scăzut la 20%. Ilan Shor susţine că nu au avut loc niciun fel de „scheme de sustrage a banilor” la BEM, după cum afirmă unii politicieni, transmite IPN.

Ilan Shor a venit cu explicaţii despre plasamentul bancar pe care l-a făcut BEM la Banca Socială, în sumă de 10 miliarde de lei. „Plasările bancare sunt o acţiune firească în procesul de funcţionare a unei bănci. Orice instituţie financiară efectuează astfel de operaţiuni. Pentru că o bancă este o structură care, pe de o parte, adună bani, oferind o rată de dobândă, iar, de cealaltă parte, oferă bani cu o rată mai mare. În această marjă de procente şi există o bancă, dacă e să simplific la maximum explicaţia şi să fiu înţeles de oricine. La fel, băncile îşi plasează banii în alte structuri financiare, inclusiv străine. Acest lucru se numeşte depozit sau plasament interbancar”, a declarat Shor.

Omul de afaceri a mai spus că organizaţiile financiare internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, dar şi Banca Naţională a Moldovei, au recomandat insistent băncilor moldoveneşti să se abţină de la plasamente bancare în băncile din afara ţării din cauza situaţiei regionale instabile. Conformându-se acestor recomandări, BEM a redirecţionat plasamentele şi pentru că era foarte greu de găsit debitori pentru o sumă atât de mare şi în termen foarte scurt, a decis plasarea banilor la Banca Socială.

Ilan Shor spune că Banca Socială a fost aleasă pentru că de-a lungul istoriei sale de peste 20 de ani a fost o instituţie sigură şi stabilă. Şi până la instituirea administraţiei speciale din partea Băncii Naţionale, a fost o bancă fiabilă. Tot la acest aspect, Ilan Shor a specificat că ceea ce unii numesc „gaură financiară” la Banca Socială este de fapt diferenţa dintre creditele rambursate, costul activelor şi banii plătiţi deponenţilor. Iar pentru că termenele rambursării creditelor pe mai multe contracte expiră abia peste câţiva ani, tot ce se vorbeşte despre „gaura financiară” nu sunt decât speculaţii făcute de oamenii care nu se pricep ce vorbesc sau o fac cu rea intenţie.

Omul de afaceri s-a referit şi la acuzaţiile ex-deputatului Veaceslav Ioniţă şi ale fostului ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţa, cu privire la neregulile de la BEM. „Sunt declaraţii ale unor foşti funcţionari care pe timpul când BEM oferea credite dubioase stăteau unul în fotoliul de la Ministerul Finanţelor şi administra nemijlocit BEM, iar celălalt în fotoliul de preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. Vreau să vă întreb, chiar nu ştiau despre ceea ce se întâmplă la BEM, aceasta fiind o bancă a statului?”, a remarcat Ilan Shor.

În ceea ce priveşte ancheta în cazul BEM, Ilan Shor spune că atât el, cât şi colegii săi sunt deschişi să coopereze şi să ofere toate informaţiile solicitate. Omul de afaceri a spus că este cointeresat în elucidarea cât mai rapidă a situaţiei create şi va sprijini în toate sensurile acest proces.

La începutul lunii februarie, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii în cadrul a 2 dosare penale – acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii şi abuzul de serviciu al membrilor Consiliului de administraţie a Băncii Sociale. Ulterior au fost desfăşurate mai multe audieri, iar 2 persoane au fost reţinute. Acestea au acţionat în bază de procură, fiind mandatate de nişte companii, care ulterior au beneficiat de credite de la Banca Socială. Ilan Shor are statut de bănuit.