logo

Igor Zubcu este noul președinte al CNSM


https://www.ipn.md/ro/igor-zubcu-este-noul-presedinte-al-cnsm-7967_1086244.html

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova, Oleg Budza, a fost revocat din funcție. O decizie în acest sens a fost luată joi, 2 decembrie, la o ședință extraordinară a Consiliul General al organizației, deși inițial ședința era programată să se desfășoare pe 14 decembrie anul curent.

Totodată, Consiliul General al CNSM a decis ca funcția de președinte interimar al confederației să o exercite Igor Zubcu, care este și vicepreședinte al Federației Sindicale „Sănătatea”. Igor Zubcu  va deține această funcție timp de șase luni, până la cel de-al IV-a Congres al CNSM, care urmează să se desfășoare la începutul lunii iunie din anul viitor.

Solicitat de IPN, Igor Zubcu a precizat că, în postură de președinte interimar al CNSM, va pune accentul pe „consolidarea mișcării sindicale, resetarea imaginii sindicatelor, îmbunătățirea imaginii sindicatelor, consolidarea parteneriatului social, mai ales la nivel național, convocarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, majorarea salariului în sectorul real al economiei naționale, dar și soluționarea problemelor ce țin de patrimoniul sindical”.

O atenție sporită se va acorda și aspectelor de securitate și sănătate la locul de muncă. „Situația pandemică a creat multe dificultăți la locurile de muncă, susținem vaccinarea în masă a lucrătorilor. Având în vedere că a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova Convenția OIM nr.161 privind sănătatea ocupațională, desigur că ne propunem racordarea, armonizarea cadrului legislativ național la această convenție”, a adăugat președintele interimar al CNSM.

Întrebat dacă va exercita în continuare și funcția de vicepreședinte al Federației Sindicale „Sănătatea”, Igor Zubcu a spus că, posibil, își va suspenda calitatea dacă vor exista conflicte de interese.


Oleg Budza a exercitat funcția de președinte al CNSM din anul 2009.
Demisia lui Oleg Budza a fost cerută anterior de Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei, care a depus o plângere pe numele lui privind „delapidări în afaceri ilegale, legate de finanțe împrumutate”.

Comisia de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor și-a prezentat raportul la 10 iunie. Potrivit lui Lilian Carp, membru al comisiei, cel mai mare beneficiar al bunurilor imobile înstrăinate, care aparțineau Confederației Naționale a Sindicatelor, a fost Ilan Șor și, ocazional, apare o companie a lui Vlad Plahotniuc. „Avem proprietăți care aparțineau sindicatelor, care au fost folosite în gajare, pentru a scoate bani atât din Banca Socială, cât și trebuie să stabilim legătură cu scoaterea banilor din Banca de Economii, atunci când a avut loc fraudarea bancară. Astfel, bunurile sindicatelor au fost folosite și în acest proces de scoatere a lichidităților din băncile care au fost falimentate”, a menționat atunci Lilian Carp. Comisia a angajat un expert economic, care a calculat cu cât au fost prejudiciate sindicatele când au fost vândute aceste bunuri. Valoarea estimativă a 32 de tranzacții imobiliare din cele 48 de obiective imobiliare înstrăinate este de circa 1 miliard de lei.