logo

Igor Volnițchi: SUA nu sunt încântate de „prietenia” cu guvernarea de la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/igor-volnitchi-sua-nu-sunt-incantate-de-prietenia-cu-guvernarea-de-la-chisinau-7978_1036271.html

Statele Unite ale Americii nu sunt încântate de această „prietenie” cu guvernarea de la Chișinău, dar o acceptă ca partener cu putere de decizie până la alegerile care pot aduce alte forțe la putere. Declarații în acest sens a făcut analistul politic Igor Volnițchi în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, citat de IPN.

În opinia analistului, SUA își caută interesul imediat, iar acesta presupune că trebuie să ai un partener în rândul celor cu putere de decizie. ”Eu nu cred că SUA sunt încântate de această „prietenie” cu regimul de la Chișinău pentru că SUA ca și europenii înțeleg foarte bine ce înseamnă actuala guvernare a Republicii Moldova”, a spus Igor Volnițchi.

Analistul a mai spus că SUA probabil și-ar dori parteneri mai credibili în Moldova cum este Maia Sandu, Andrei Năstase sau alte forțe. „Până când aceste forțe nu vor ajunge la putere, SUA vor prefera deschis să lucreze cu cei pe care pot miza la moment”, a afirmat analistul.

Moldova a ajuns într-un context inedit, care nu putea fi anticipat de nimeni nici chiar cu un an în urmă – dacă se va reuși apropierea atât de rapidă a Ucraine de NATO, în 2020, Republica Moldova va fi o fâșie de pământ dintre două state membre ale Alianței Nord-Atlantică. „Mai grav este că Moldova are un teritoriu controlat de un regim separatist. Moldova are pe teritoriul său o prezență militară străină, chiar dacă în Constituție este prevăzut principiul de neutralitate. Și mi mult ca atât, în raioanele de est ale Republicii Moldova noi avem cel mai mare depozit de armament necontrolat din Europa. Iată toate acestea vin să arate cât este de importantă țara Republica Moldova pentru NATO pentru că toate acestea se pot pomeni în interiorul Alianței”, a declarat Igor Volnițchi.

De aceea, în opinia analistului, SUA au în vedere următoarele alegeri din Republica Moldova care ar putea avea loc fie la finele anului 2018, fie la începutul anului 2019. ”Dar până se instalează noua putere este deja jumătatea anului 2019. Asta înseamnă că mai rămâne foarte puțin, doar un an, până la termenul orientativ pe care și l-a fixat Ucraina de aderare la NATO și pe care se pare că l-a agreat și SUA, și Alianța Nord-Atlantică.