logo

Igor Munteanu suspectează o comandă politică în spatele refuzului de a fi înregistrat în cursa electorală


https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-suspecteaza-o-comanda-politica-in-spatele-refuzului-8013_1107559.html

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare denunţă decizia Comisiei Electorale Centrale de a nu-l admite pe Igor Munteanu în competiția electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie și anunță că se va adresa în toate instanţele, inclusiv la CEDO, pentru apărarea drepturilor cetăţenilor ale căror semnături au fost invalidate, transmite IPN.

„Calific decizia de ieri a CEC drept o execuţie publică pentru un candidat incomod puterii. Decizia CEC este dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare. Ea confirmă doar zvonurile care circulau în ajun despre faptul că puterea actuală, guvernarea PAS, va urmări să se răzbune pe Coaliţia pentru Unitate și Bunăstare pentru poziţiile pe care le-am manifestat luni de zile, atunci când am ţinut sub monitorizare continuă acţiunile și eşecurile actualei guvernări. S-a confirmat ieri prin decizia CEC şi avem motive serioase să credem că asta a fost o comandă politică”, a declarat liderul CUB, Igor Munteanu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a acuzat și o încălcare flagrantă a Constituţiei. „Constituţia garantează dreptul de a alege şi de a fi ales, iar decizia CEC tocmai mi-a îngrădit acest drept. Considerăm că la baza acestei neînţelegeri profunde stă o bază de date neactualizată, o bază de date faţă de care noi am avut în multiple rânduri pretenţii, fie că sunt persoane decedate înscrise în continuare în baza de date, fie că la schimbarea domiciliului persoanei, acest lucru nu figurează în baza de date. Astfel, 17 mii semnături au fost aruncate la coş din cauza stilului obtuz al CEC de a-şi face datoria”, a adăugat Igor Munteanu.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare va contesta decizia CEC în instanţa de judecată. „Nu vom ezita să mergem în toate instanţele pentru a ne apăra dreptul şi vom merge până la CEDO , întrucât actualul Cod Electoral creează un mecanism de abuz, creează un mecanism de corupţie sistemică prin intermediul alegerilor. Vom apela la toate instituţiile europene pentru că nu dorim sa creadă cineva că i se va ierta greşelile atunci când încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale misiunilor de observatori”, a precizat  Igor Munteanu.

Marţi, Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea lui Igor Munteanu în cursa prezidenţială după ce a constatat că numărul de semnături colectate de la alegători este insuficient. În procesul de examinare a listelor de subscripție au fost constatate mai multe neconformități, printre care înscrierea datelor eronate sau neclare, pretinse semnături din partea unor persoane care, de fapt, sunt decedate. Din 611 liste de subscripție cu 17 357 de semnături ale susținătorilor, 2530 de semnături au fost declarate nevalabile. Ca rezultat, numărul semnăturilor valabile a fost sub plafonul minim de 15 mii pentru a putea fi înregistrat candidat la alegeri.