logo

Igor Munteanu: Se pot crea precedente periculoase


https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-se-pot-crea-precedente-periculoase-8004_1084491.html

Încă nu putem vorbi despre derapaje, dar subiectul dezbaterii (implicarea politicului în actul guvernării) este de o importanță crucială pentru calitatea democrației reprezentative. Mai ales,  într-un stat mic care trebuie să se orienteze la normele și standardele existente în Uniunea Europeană, a opinat Igor Munteanu, cercetător, conferențiar universitar și fost ambasador în SUA, în cadrul dezbaterii publice „Acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control: între decapturare și derapaje democratice”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Mai mult, expertul consideră că reluarea formulei de „decapturare a statului” de către guvernanți nu mai e binevenită, deoarece acum există un sistem policentric în administrație și economie, spre deosebire de situația când funcționa un singur centru decizional. „Înțeleg deranjul majorității parlamentare, care are 6 luni la dispoziție pentru a atinge niște „no return points” (puncte critice, după care revenirea e imposibilă – n.r.), adică să atingă niște rezultate care să-i confirme caracterul și principiile pe care le-a emis în cadrul campaniei electorale”, a spus Igor Munteanu.

Dar de felul cum vor fi pornite lucrurile depinde calitatea ciclului de patru ani la guvernare: „Recomandarea ar fi ca guvernarea să aplice gradual schimbările structurilor executive - nu în baza „oportunității revoluționare”. Altfel ar putea fi create precedente periculoase pentru oricine ar succeda actuala guvernare și, într-al doilea rând, ar putea avea valoarea unui semnal foarte prost pentru partenerii externi ai Republicii Moldova”.

Având în vedere actuala preocupare a majorității parlamentare de a scoate, în special, din agenții, persoanele din vechea garnitură a puterii, Igor Munteanu a specificat că „agențiile de reglementare sunt implanturi instituționale, modelate de o tradiție îndelungată a statelor europene pentru a conferi sarcina detașării lor de politic și asigurarea aplicării unor norme și standarde în domenii sensibile pentru consumatori și pentru business. Dacă noi, venind la putere demitem politic conducerea, s-ar putea să eludăm, să sfidăm modul de a feri aceste instituții de influența politicului”.

Igor Munteanu a amintit de experiența Blocului ACUM de a înlocui în anul 2019 conducerea unor agenții, ceea ce a trezit protestul vehement, bunăoară, a comunității energetice. „Evident, și cetățenii, și politicienii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la produsele petroliere, iminenta creștere a prețurilor la energie... Dar aplicarea unor decizii de impunere a unor persoane preferate de factorul politic distorsionează cadrul în care funcționează aceste autorități”.

Dânsul a pledat pentru instituirea evaluării performanțelor ca criteriu de apreciere a eficienței unei sau altei structuri. Totodată, „există documente OECD, organizație extrem de importantă în domeniul de reglementare, care vorbesc despre principiile de colaborare între agenții și executiv, despre instrumentele de supraveghere și de responsabilizare din partea Parlamentului prin acțiuni comune. Procedând în alt mod, am putea să ne asemuim celui ”care cu sabia alungă muștele de-asupra capului”, a conchis ex-deputatul.

Dezbaterea publică la tema „Acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control: între decapturare și derapaje democratice”, este organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.