logo

Igor Munteanu: În raport cu Tiraspolul trebuie aplicate politici de descurajare


https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-in-raport-cu-tiraspolul-trebuie-aplicate-politici-8004_1091820.html

Chișinăul trebuie să aplice în raport cu regiunea transnistreană elementele unei politici de descurajare, iar condiționalitatea impusă Republicii Moldova de către Uniunea Europeană privind „dezoligarhizarea” vizează și stânga Nistrului. Tezele au fost enunțate de către fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, în cadrul unor dezbateri publice, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit ex-ambasadorului, toleranța guvernării de la Chișinău față de abuzurile regimului de la Tiraspol nu face decât să încurajeze elitele din stânga Nistrului să tergiverseze reglementarea conflictului, notează IPN.

Potrivit lui Igor Munteanu, politica pașilor mici, promovată de guvernările de la Chișinău poate fi asociată cu o concesie constantă în favoarea Tiraspolului, întrucât este creată iluzia unei parități de putere între cele două maluri. Ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA spune că Chișinăul trebuie să descurajeze politica secesionistă a Tiraspolului prin restricții dure impuse afaceriștilor din stânga Nistrului.

„Atât timp cât în stânga Nistrului există armată neconstituțională care poate oricând să ne atace, atâta timp nu putem spune că este pace, ci este un război în formă latentă. Republica Moldova trebuie să depășească percepția unei fatalități, de genul că nu putem face lucruri pentru că Federația Rusă este puternică și de aceea trebuie să cumpărăm energie din stânga Nistrului, de exemplu. Ceea ce putem face este să aplicăm elementele unei politici de descurajare. Adică limitarea capacităților elitelor transnistrene de a-și impune voința pe domeniile politic, economic, social, militar. Trebuie să utilizăm condiționalitatea democratică față de orice fel de interese ale grupurilor din Transnistria de a menține comerțul cu UE, de a face comerț cu partea dreaptă a Nistrului, de exemplu”, a spus Igor Munteanu.

Potrivit expertului, Chișinăul trebuie să pună capăt abuzurilor Tiraspolului prin obligarea entităților din stânga Nistrului să respecte legislația națională. În acest context, el a invocat activitatea Uzinei Metalurgice de la Râbnița, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii separatiste.

„Ar trebui schimbată politică față de cetățenii angajați în structurile de forță ale regimului transnistrean, de la serviciile speciale (KGB-ul transnistrean) până la oamenii angajați în armata transnistreană. Fără aceste elemente de descurajare, Republica Moldova este extrem de volatilă ca intenție de a reglementa acest conflict. Condiționalitatea formulată de Consiliul European în raport cu Republica Moldova de dezoligarhizare se referă și la tipurile de politici pe care Chișinăul trebuie să le aibă în raport cu Transnistria. Microoligarhii din Transnistria sunt foarte influenți pentru că nimeni nu le-a impus niciodată condiții restrictive”, a punctat e.

Igor Munteanu spune că Chișinăul trebuie să-și diversifice sursele de energie electrică, pentru a-și reduce dependența de Centrala de la Cuciurgan. Dependența energetică de stânga Nistrului a fost menținută artificial de guvernările precedente, întrucât corupția a dominat procesele, spune Igor Munteanu.

„Accesul la gaz „din aer” sau la bani „din aer” face problema. Atât timp cât această stare de lucruri va fi tolerată, atâta timp nu va exista nicio dorință de căutare a compromisului din partea stângă a Nistrului. Iar partea dreaptă, dacă nu caută alternative, este la cheremul elitelor de la Tiraspol. De-a lungul timpului, nu s-a făcut acest lucru ca urmare a complicității și corupției de la Chișinău. Acest lucru a fost tolerat, inclusiv, de partenerii externi, gândindu-se că astfel se apropie malurile, dar s-au apropiat buzunarele. Atât timp cât acum sunt tolerate aceleași practici de pe vremea regimului Plahotniuc, nu facem decât să falsificăm realitățile”, a mai spus Igor Munteanu.

Dezbaterea la tema „Independența Republicii Moldova, marcată de semnul din naștere transnistrean”, este ediția a 260-a din ciclul dezbaterilor „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.