logo

Igor Munteanu cere investigarea celor implicați în preluarea terenului ZEL Bălți


https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-cere-investigarea-celor-implicati-in-preluarea-terenului-7965_1069221.html

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Igor Munteanu, a depus o sesizare către Procuratura Anticorupție în care solicită pornirea urmăririi penale în privința funcționarilor și ex-funcționarilor implicați în „schema de preluare a terenului din str. Sprâncenoaia, nr. 1”, municipiul Chișinău, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Igor Munteanu, a declarat că intervenția Guvernului prin asumarea răspunderii pentru preluarea unui teren transmis Zonei Economice Libere Bălți în 2018, a adus pagube ZEL, dar și investitorilor străini, care așteaptă din partea Republicii Moldova reguli clare și stabilitatea juridică necesară activităților de afaceri.
 

Deputatul se declară mulțumit de decizia Curții Constituționale din 29 septembrie, prin care instanța a declarat neconstituționale prevederile legii referitoare la Zona Economică Liberă „Bălți” adoptate prin angajarea răspunderii de către Guvern. Potrivit lui Igor Munteanu, decizia CC „pune punct unei practici total improprii de folosire a conceptului de asumare a răspunderii pentru scopul banal de preluare și monetizare a unor resurse și proprietăți în interes de grup, în contradicție flagrantă cu scopurile afișate public și în detrimentul separației puterilor în stat”.

Igor Munteanu a spus că, în ultimii zece ani, ZEL Bălți a devenit un motor de creștere economică în Republica Moldova, o platformă de atragere a investițiilor străine și un generator de locuri de muncă. Aceasta a atras circa 200 de mln de dolari și a creat peste 11 mii locuri de muncă. Conform proiectului ZEL, agreat de Guvernul țării, se planifica crearea unui parc de inginerie aplicată și cercetare, care urma să facă conexiunea între corporațiile transnaționale și IMM-urile din Republica Moldova.

Potrivit deputatului, Parlamentul a făcut modificări la legea privind ZEL „Bălţi”, iar ZEL primea încurajări din partea statului că proiectul lor este valoros și va fi susținut. Totuși, la patru luni de la legea adoptată de Parlament, Guvernul decide să intervină printr-o asumare de responsabilitate guvernamentală, anulând art.1 alin (2) din legea nr.26.2010 privind ZEL Bălți, și preluând controlul asupra terenului din centrul capitalei. Acțiunea Guvernului s-a făcut, astfel, contrar prevederilor legale, „cu încălcarea procedurilor stabilite de legislație la asumarea răspunderii guvernamentale și, aparent, în interesul unor grupuri de profitori, susținuți de fostul Guvern Filip”, a declarat Igor Munteanu.

Parlamentarul precizează că proiectul de Hotărâre a Guvernului nr.400, avea avize negative de la MF, MEI și CNA. A fost prezentat de Vladimir Baldovici, director general al Agenției Proprietăți Publice și intens lobat de Iurie Ciocan, Șeful Centrului de Implementare a Reformelor.

Curtea Constituțională a accentuat că acceptarea ideii că Guvernul își poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreționar, oricând și în orice condiții, ar echivala cu transformarea acestei autorități în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul, şi că eludarea principiilor şi criteriilor enunțate la angajarea răspunderii de către Guvern poate determina încălcarea normelor constituționale.