logo

Igor Grosu: Vreau să văd soluții de la Moldovagaz, nu doar solicitări de majorare a tarifului


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-vreau-sa-vad-solutii-de-la-moldovagaz-7965_1090212.html

Președintele Parlamentului s-a arătat critic la adresa reprezentanților Moldovagaz, după ce Vadim Ceban a menționat că ANRE a majorat prea puțin tariful la gazele naturale, fapt ce nu permite acoperirea cheltuielilor de achiziție a gazului. Igor Grosu le cere celor de la Moldovagaz să acționeze în interesul cetățenilor Republicii Moldova și să vină și cu soluții de depășire a crizei, nu doar cu propuneri de majorare a tarifului, notează IPN.

Recent ANRE a majorat tariful la gazele naturale până la 18,61 lei pentru un metru cub. După majorare, șeful Moldovagaz a menționat că tarifele ar trebui, din nou, ajustate în creștere, întrucât nici noul tarif nu acoperă prețul de achiziție. Vadim Ceban spune că în luna iunie prețul de achiziție a gazului este de 880 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Vreau să văd de la Moldovagaz și soluții, nu doar să vină în fiecare lună și să spună că mai trebuie de majorat tariful. Deocamdată, doar Guvernul intervine și salvează situația. Moldovagaz este parte a Gazprom-ului și ar trebui să depună puțin efort împreună cu compania-mamă, în caz contrat ar trebui să luăm cuvântul Moldova din denumirea Moldovagaz. Este adevărat, invazia a provocat aceste scumpiri exorbitante, cu 400% au crescut prețurile la produsele energetice și noi pe toate le importăm. Noi nu producem așa ceva”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Președintele Parlamentului spune că în condițiile majorării galopante a prețurilor tuturor produselor, statul monitorizează, în special, prețurile la produsele alimentare și intervine atunci când sunt depistate abuzuri din partea monopoliștilor.

„Autoritățile trebuie să intervină și să nu permită ca unii jucători de pe piața internă, mă refer la produsele alimentare, să abuzeze. În cazul uleiului, statul a intervenit. Și la capitolul TVA și la capitolul excepții pe care le avea acest tip de produs la export liber pe piețele internaționale. Acum avem discuții și cu producătorii și cu reprezentanții lanțurilor comerciale. Noi le-am spus direct că atunci când la toți le este greu, nu este acceptabil ca unora să le fie bine. Le-am spus că acum e nevoie de solidaritate”, a mai spus președintele Parlamentului.

Potrivit prognozelor Băncii Naționale, în Republica Moldova inflația ar putea ajunge la 31% la sfârșitul anului. Inflația ar putea bate în retragere abia în 2023, când este prognozată o scădere a acesteia până la 16,5%.