logo

Igor Grosu: Ucraina luptă eroic pentru securitatea întregii Europe și a Moldovei


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-ucraina-lupta-eroic-pentru-securitatea-intregii-europe-7965_1092983.html

Ucraina luptă eroic pentru securitatea întregii Europe și a Republicii Moldova. Aceasta trebuie să fie sprijinită pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional. „Am condamnat și condamnăm anexarea Crimeii, dar și recentele așa-zisele referendumuri din regiunile Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk ale Ucrainei”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la primul Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”, transmite IPN.

Oficialul a menționat că rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol inclusiv aviația civilă. Această acțiune este o încălcare flagrantă a spațiului aerian național și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse, care este condamnată în mod categoric.

„Neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să-ți aperi inclusiv spațiul aerian. Mai mult ca atât, atunci când ai astfel de statut trebuie, în special, să acorzi mai multă atenție acestei dimensiuni, iar noi vom acorda această atenție. Cu atât mai mult că avem parteneri care ne ajută să devenim mai puternici și una din priorități este dezvotarea armatei”, a spus președintele Parlamentului.

De la primele zile ale războiului, Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut încetarea imediată a agresiunii. Moldova a oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război. Aproximativ 80 de mii de refugiați rămân în continuare în țară.