logo

Igor Grosu: Pe 20 octombrie vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Moldova


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-pe-20-octombrie-vocea-poporului-va-spune-7965_1104092.html

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunță că legislativul pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale. Pe 20 octombrie vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova, iar decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție, a declarat Igor Grosu într-un briefing de presă, transmite IPN.

Joi fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a înregistrat proiectul de hotărâre cu privire la desfășurarea referendumului republican constituțional. Aceasta după ce pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa înaintată de deputații PAS de revizuire a Constituției prin referendum. La referendum cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

După votarea proiectului de către Parlament, proiectul va fi remis Comisiei Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican.

„Nu avem timp de pierdut. E timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată, iar bunăstarea asigurată. Suntem europeni, istoria noastră ne arată că suntem europeni. Valorile de care ne ghidăm confirmă că europenii sunt europeni și merităm să avem același nivel de trai, aceleași drepturi și libertăți, cum vedem în țările Uniunii Europene”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit lui, integrarea europeană este un proiect de țară, care nu aparține unei persoane sau a unui partid, ci este un proiect al tuturor cetățenilor și este pentru generațiile viitoare. „Vin cu un îndemn către toate partidele, asociațiile din țară, din diasporă – să participe în promovarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Integrarea Moldovei în familia europeană este un obiectiv mai presus de interesele politice, de partid”, a mai spus președintele Parlamentului.

Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost anunțat de către președinta Maia Sandu în cadrul unui eveniment la care șefa statului a comunicat că va candida pentru un nou mandat prezidențial.