logo

Igor Grosu: Până la sfârșitul sesiunii parlamentare părăsim Adunarea Interparlamentară CSI


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-pana-la-sfarsitul-sesiunii-parlamentare-parasim-adunarea-7965_1097766.html

Guvernarea și-a setat drept scop renunțarea la calitatea de membru al Adunării Interparlamentare CSI până la finalul acestei sesiuni. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia Republica Moldova nu-și mai dorește să fie parte a unei entități a cărui fondator este un stat agresor. Mai mult, președintele Parlamentului spune că autoritățile examinează posibilitatea aplicării principiului parității atunci când este vorba despre diplomații ruși, notează IPN.

Președintele Parlamentului spune că este analizată opțiunea aplicării unei parități diplomatice cu Rusia. Adică, Republica Moldova să acrediteze același număr de diplomați ruși, câți diplomați moldoveni sunt acreditați în Federația Rusă. În prezent, raportul este de 6 diplomați moldoveni la 40 de diplomați ruși.

„Eu optez pentru paritate. Acum trebuie să facem evaluări și să nu ne facem iluzii că ei își vor schimba comportamentul, ei cum ne-au tratat cu lipsă de respect, așa ne vor trata în continuare. Acum se fac evaluări și se va veni cu o propunere în acest sens. Planul pe care mi l-am setat împreună cu colegii este ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare să le spunem adio. Ieșim din Adunarea Interparlamentară a CSI. În calitate de Legislativ, care este rostul să ne aflăm noi în Adunarea asta Interparlamentară când un stat fondator, Federația Rusă, a invadat un alt stat fondator, Ucraina? Noi oricum nu mai participăm acolo, nu dăm curs invitațiilor, nu plătim taxa de cotizație, dar colegii din opoziție, pe banii lor, se mai duc, fac prezența. Noi avem o decizie asumată ca până la finalul acestei sesiuni să ieșim din Adunarea Interparlamentară”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Președintele Parlamentului mai spune că decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional Partidul Șor reprezintă un semnal pentru întreaga clasă politică. Potrivit șefului Legislativului, corupția politică este inadmisibilă, iar toate formațiunile care vor admite finanțări ilegale și mituirea alegătorilor, vor fi sancționate.


„Este un mesaj puternic al Curții Constituționale care spune clar că orice partid politic care deliberat încalcă legea este pasibil de astfel de consecințe. Este un semnal pentru toată clasa politică. Nu mai merge cu cumpăratul. Este un semnal clar că acei care au acest model de a face politică prin intermediul banilor, atragerii agenturii străine trebuie să suporte consecințele. Faptul că ei vor încăleca altă trăsură care stă parcată undeva și cineva e gata să le-o cedeze pentru o sumă modică, e altceva. Dar ghinionul lor este că ei nu știu a face politică decât prin astfel de metode. Semnalul pentru clasa politică este că astfel nu mai merge”, a spus președintele Parlamentului.

La 19 iunie Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor, deputații și primarii acestei formațiuni continuându-și activitatea în calitate de aleși independenți până la finalizarea mandatului. De asemenea, listele supleante ale formațiunii au fost declarate nule.