logo

Igor Grosu îi răspunde Mariei Zaharova: Limba română e la ea acasă


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-ii-raspunde-mariei-zaharova-limba-romana-e-7965_1095636.html

Denumirea limbii este decizia suverană a Republicii Moldova. Astfel răspunde președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, la replica purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia „Republica Moldova își abandonează limba maternă”. Igor Grosu spune că decizia privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” este o decizie tardivă, dar necesară, notează IPN.

Șeful Legislativului de la Chișinău spune că proiectul de lege care introduce, oficial, în legislația națională sintagma „limba română”, este unul perfect legal. Igor Grosu s-a arătat indignat de reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a scris pe canalul său de Telegram: „Sprijin real american pentru democrație. Sub Maia Sandu, Republica Moldova își abandonează limba maternă”.

„Este o schimbare tardivă, dar necesară. Mai bine mai târziu, decât niciodată. Limba română e la ea acasă și ea e română 24/24. Denumirea limbii, istoriei, țării, este o chestiune internă, suverană a Republicii Moldova. Tare mă întristez când persoane care nu vorbesc limba română, n-o înțeleg, au tupeul să ne dea lecții cum să ne numim limba. Pentru cei cu apucături de frați mai mari, imperialiști care toată viața au dat indicații altora cum să vorbească, cum să doarmă și cum să muncească, îi rog să se abțină și să ne lase în pace. Este o denumire științifică, e dovedit că se numește limba română”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Președintele Parlamentului a calificat drept ipocrizie și decizia opoziției parlamentare de a scoate oamenii la protest în fața Curții Constituționale. Igor Grosu spune că o parte dintre deputații care se arată nemulțumiți de schimbarea denumirii limbii, dețin cetățenia României, și-și duc copiii la școli private cu predare în limba română.

„Copiii celor care protestează învață în română. Ipocrizia lor e și mai mare pentru că unii dintre ei își duceau copiii la licee private, înființate de cetățeni ai României, cu profesori din România. 4 dintre deputații socialiști au cetățenia română. Vor trece câteva zile, se vor liniști și vom reveni la normalitate. Curtea Constituțională a dat interpretarea că Declarația de Independență este parte a Constituției și acolo e scris clar că limba este română. Noi n-am făcut altceva decât să schimbăm sintagmele „limba de stat”, „limba moldovenească”, din toată legislația. Am făcut-o uniformă așa cum trebuia să fie de mulți ani”, a explicat președintele Parlamentului.

Săptămâna trecută Parlamentul de la Chișinău a adoptat un proiect prin care în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” ia locul „limbii moldovenești”. De asemenea, sunt înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.