logo

Igor Grosu despre începerea negocierilor: O decizie istorică pe care am așteptat-o cu toții


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-despre-inceperea-negocierilor-o-decizie-istorica-pe-7965_1101474.html

Ședința de astăzi a Parlamentului a început cu intonarea imnului de stat, dar și cel al Uniunii Europene. De asemenea, pe mesele deputaților din sala plenului au fost puse drapelele UE. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că decizia Consiliului European cu privire la începerea negocierilor de aderare este una istorică și așteptată de foarte mult timp, transmite IPN.

„Ieri Consiliul European a adoptat decizia de deschidere a negocierilor de aderare a Republicii Moldova. Pe această cale, în primul rând vreau să vă mulțumesc tuturor celor prezenți în această sală pentru eforturile pe care le-ați depus, pentru acele legi pe care le-ați adoptat, pentru discuțiile interminabile, dar necesare pe care le-ați avut cu cetățenii, argumentând cât de important este procesul de integrare europeană, cât de importantă este deschiderea procesului de aderare ca și un pas înspre procesul de integrare deplină”, a declarat Igor Grosu în plen.

El, de asemenea, le-a mulțumit funcționarilor din Parlament, Guvern și din Președinție care, poate mai puțin vizibil, dar au făcut un lucru enorm de pregătire a documentelor, a rapoartelor, și de comunicare. „Și, desigur, vreau să le mulțumesc cetățenilor care au avut încredere în noi, care ne-au susținut și au crezut că acest lucru este posibil”, a mai spus șeful legislativului.

Consiliul European a decis pe 14 decembrie deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. În aceeași ședință, Georgiei i-a fost oferit statutul de candidat. De asemenea, UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia Europeană să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.