logo

Igor Grosu: De-a lungul timpului, România a fost un veritabil susținător al Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-de-a-lungul-timpului-romania-a-fost-7965_1090524.html

Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, spune că, de-a lungul timpului, România a fost un veritabil susținător al Republicii Moldova, spectrul ariilor de colaborare s-a extins mult peste caracterul tradițional al unor relații de bună vecinătate. Republica Moldova a beneficiat constant de ajutorul și asistența necondiționată a României, căpătând o conotație specială începând cu anul 2010 prin stabilirea unui Parteneriat Strategic bilateral pentru susținerea procesului de integrare europeană al Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, care are loc sâmbătă la Chișinău, transmite IPN.



„România a apărat și promovat de-a lungul anilor cauza Republicii Moldova în rândul instituțiilor Uniunii Europene, cât și în rândul statelor membre, care la diferite etape manifestau atitudini destul de sceptice față de perspectivele Republicii Moldova de a reuși să-și croiască calea spre democrație, cu o economie de piață funcțională și un stat de drept veritabil. România a știut să facă diferența clară între soarta cetățenilor moldoveni, pe de o parte, și scopurile meschine ale conducătorilor Republicii Moldova, pe de altă parte. Chiar și atunci când România a avut parte de o atitudine ostilă din partea unor conducători ai Republicii Moldova, ea a avut înțelepciunea și curajul să ajute moldovenii”, a notat șeful legislativului.

Potrivit lui, România a fost mereu conștientă că apropierea de Uniunea Europeană este unica soluție viabilă de transformare a Republicii Moldova, care poate facilita integrarea țării în marea familie europeană. „Suntem conștienți că grație sprijinului vostru, dragi prieteni, dragă Românie, putem reuși în mod practic să ne conectăm la Europa. Facem acest lucru accelerat și cu un scop clar – interconectările din domeniile energiei, comunicațiilor, transporturilor și infrastructurii constituie acțiuni concrete de apropiere de România și Uniunea Europeană și de sporire a rezistenței Republicii Moldova la crizele externe”, a menționat Igor Grosu.



Președintele Parlamentului a declarat că este o perioadă complicată, nu doar la nivel regional, cu efecte socio-economice directe asupra țărilor – pandemia COVID-19, creșterea bruscă și imensă a prețurilor la gazele naturale, războiul din Ucraina. „Sunt crize imense care nu au depins de noi și nu au fost provocate de noi, însă noi suntem cei care avem obligația să sprijinim moldovenii și să le depășim împreună cu demnitate. Iar încrederea că Republica Moldova are oportunitatea de a-și făuri propriul viitor și șansa reală de a deveni parte a familiei europene ne-ar încuraja să continuăm pe acest drum, ar oferi cetățenilor noștri speranță și optimism”, a mai spus Igor Grosu.

În cadrul primei ședințe comune a Parlamentelor celor două țări urmează a fi semnată o declarație. Până la ședință, reprezentanții delegațiilor Senatului și Camerei Deputaților ale Parlamentului României, conduse de președinții Florin-Vasile Cîțu și Ion-Marcel Ciolacu, au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.