logo

Igor Grosu: 2024 va fi anul în care va trebui să fie lansat procesul laborios de negociere


https://www.ipn.md/ro/igor-grosu-2024-va-fi-anul-in-care-va-7965_1102435.html

Anul 2023 a fost unul istoric în care Republica Moldova a obținut importanta decizie de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar anul 2024 va fi anul în care va trebui să fie lansat procesul laborios de negociere și de pregătire a momentului de aderare. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a fost făcută în deschiderea sesiunii de primăvară, transmite IPN.

Șeful legislativului a menționat că toate aceste lucruri se fac pentru a ancora Republica Moldova într-un spațiu al păcii, al democrației și al prosperității. „Pentru acest lucru avem nevoie de o bună organizare, de o sinergie și să ne stabilim o viteză pentru a grăbi lucrurile acestea cât mai repede și cât mai temeinic”, susține Igor Grosu.

Potrivit lui, chiar în această lună va fi lansat procesul propriu-zis de evaluare a corespunderii legislației Republicii Moldova la cea europeană. În acest sens, urmează foarte multe legi trebuie aproximate cu legislația statelor UE.

„Tot în acest an, în toamnă mai bine zis, va trebui să organizăm un exercițiu politic foarte important și pregătirile acestui exercițiu care se numește referendum va trebui să le lansăm în această sesiune. Moldova va răspunde o dată și pentru totdeauna din care parte a lumii vrea să facă parte”, a mai spus Igor Grosu.

El a mai spus că pentru Parlament prioritară rămâne reforma justiției, trebuie dusă la bun sfârșit evaluarea judecătorilor etc. Or, acest fapt va ajuta la curățarea sistemului de cei compromiși. De asemenea, parlamentarii vor face intervenții în Codul Penal pentru a întrerupe prescripția de tragere la răspundere penală în momentul transmiterii de către procurori a cauzelor penale în instanțele de judecată, pentru a preveni infracțiunile cibernetice, dar și alertele false cu bombă. Alte inițiative se referă la declararea averilor și intereselor etc.

Astăzi Parlamentul s-a convocat în sesiunea ordinară de primăvară. Potrivit Regulamentului, legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie.