logo

Igor Dodon: Voi face totul pentru a bloca inițiativele de modificare a Constituției


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-voi-face-totul-pentru-a-bloca-initiativele-de-modificare-a-constituti-7965_1038770.html

Înainte de a promova orice modificare în Constituția Republicii Moldova, fie ea și conceptuală, ar trebui ca inițiativa să fie susținută de majoritatea cetățenilor, în cadrul unui referendum – spune președintele Igor Dodon, menționând că va face totul ca inițiativa de schimbare a sintagmei „limba moldovenească” din Constituție cu cea de „limba română” să nu fie promovată. Declarația a fost făcută de șeful statului la evenimentul de bilanț al activității sale de un an în funcția de președinte, astăzi, 12 decembrie, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, și inițiativa de introducere a vectorului european în Constituție trebuie supusă referendumului. Guvernarea nu se consultă cu poporul atunci când ia o decizie, deși ar trebui să o facă, a remarcat președintele. „Pe cine ei vor să mintă? Ei vorbesc de integrare europeană, dar de la aceasta mai europeni nu devin. Imaginați-vă că mâine vin alții și vor să adauge în Constituție sintagma „integrarea eurasiatică”. În Constituție scrie clar că nicio ideologie de partid nu poate fi inclusă ca ideologie constituțională. Categoric nu este permisibil și eu voi face totul pentru a le bloca (cele două inițiative, n.r.)”, a spus Igor Dodon.

Întrebat ce crede despre inițiativa societății civile de a iniția un referendum legislativ de anulare a sistemului mixt de vot, Igor Dodon a spus că, în principiu, susține organizarea referendumurilor pentru toate subiectele de importanță, dar în acest caz e o suprapunere cu alegerile de anul viitor. „Dacă inițiem un referendum legislativ pentru anularea votului mixt, oferim Partidului Democrat posibilitatea juridică de a transfera alegerile parlamentare pentru anul 2019. Întrebarea este foarte simplă către cei care vor referendum: vreți să dații motive PDM-ului să nu facă alegeri parlamentare în anul următor?”, a remarcat șeful statului.

Solicitat să se expună pe marginea legii votate recent de Parlament, privind securizarea spațiului informațional, șeful statului a spus că nu o va promulga. Întrebat dacă admite situația că ar putea fi din nou temporar suspendat din funcție, dacă nu va promulga legea în cazul votului repetat al Parlamentului, șeful statului a spus că până pe 21 decembrie, va întoarce acest proiect Parlamentului cu argumentele de rigoare, după care se va decide în privința acțiunilor viitoare.

Întrebat despre demisiile și numirile în funcție în contextul remanierilor guvernamentale, Igor Dodon a spus că va semna cu plăcere orice act de demisie a membrilor actualului Guvern. Cât ține de numirea miniștrilor, o va face doar dacă persoana propusă va fi competentă. Întrebat ce crede despre candidatura lui Iurie Leancă la funcția de ministru de externe, despre care se vorbește în culise, Igor Dodon a spus că nu va accepta candidatura unui fost prim-ministru implicat direct în furtul miliardului. „Leancă trebuie să stea lângă colegul de partid, el știe care, fost coleg, dar nu în fruntea unui minister”, a declarat președintele.