logo

Igor Dodon și-a prezentat inițiativa de modificare a Constituției


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-si-a-prezentat-initiativa-de-modificare-a-constitutiei-7965_1033061.html

Președintele Igor Dodon propune un proiect de lege pentru modificarea Constituției. Inițiativa prevede cinci cazuri noi în care șeful satului poate iniția dizolvarea Parlamentului. Într-un briefing de presă, la 28 februarie, Igor Dodon a spus că a semnat o adresare către președintele Parlamentului prin care solicită ca proiectul să fie transmis deputaților, transmite IPN.

Șeful statului propune modificarea articolului 85 din Constituție și solicită dreptul să poată dizolva legislativul după consultarea fracțiunilor parlamentare. Potrivit lui, acest mecanism este întâlnit în Franța și asigură colaborarea între puterea legislativă și cea executivă.

În cel de al doilea caz, Parlamentul va putea fi dizolvat de președinte dacă nu a implementat, timp de 12 luni, voința poporului exprimată prin referendum consultativ. „Suveranitatea națională aparține poporului, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituție. Or, efectele referendumului consultativ nu pot fi negate de legislativ, care trebuie să aibă obligația implementării lor”, a declarat Igor Dodon.

Legislativul ar mai putea fi dizolvat, potrivit proiectului de lege, în cazul unui referendum republican privind demiterea președintelui, care s-a soldat cu rezultat negativ. Potrivit lui Igor Dodon, amendamentul propus se bazează pe sugestiile Curții Constituționale, avizele Comisiei de la Veneția și practica europeană. O astfel de prevedere constituțională există în Slovacia și Austria.

În cel de al patrulea caz, propus de președinte, Parlamentul va putea fi dizolvat dacă nu a adoptat Legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul exercițiului financiar. Șeful statului susține că este inacceptabilă admiterea unor situații în care Parlamentul nu reușește, din lipsă de înțelegere politică, să adopte în termen legal Legea bugetului de stat. „În urma analizei procesului de adoptare de către Parlament a legilor bugetului anual pentru ultimii șapte ani, se constată că acestea au fost adoptate cu mari întârzieri în raport cu începutul exercițiului financiar anual. Constituțiile Estoniei și Ungariei conțin asemenea temeiuri de dizolvare a legislativului”, susține președintele.

Ultimul caz, propus de președinte, prevede dizolvarea Parlamentului prin referendum inițiat de șeful statului. Potrivit lui Igor Dodon, astăzi Constituția nu conține prevederi exprese care ar permite poporului să sancționeze Parlamentul pentru încălcarea obligațiilor de a reprezenta și realiza interesul acestui popor. O astfel de practică există în Estonia.

„Proiectul de lege vine ca rezultat al trecerii la forma directă de alegere a șefului statului, care atrage după sine necesitatea instituirii unor mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor în stat, asigurând în așa fel coerența Constituției”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon susține că va transmite deputaților în Parlamentul acest proiect de modificare a Constituției cu îndemnul de a susține această propunere de revizuire a Constituției. În cazul în care, către data de 24 martie, propunerea nu va întruni numărul necesar de semnături, va demara procedura de revizuire a Constituției în baza inițiativei populare.

Astăzi, potrivit Constituției, președintele, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. Parlamentul poate fi dizolvat și dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea executivului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Concomitent cu aceste posibilități, există și anumite restricții. Astfel, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată în cursul unui an. El nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui și nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război.