logo

Igor Dodon sau este miop, sau intenționat contribuie la distrugerea imaginii țării, opinie


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-sau-este-miop-sau-intentionat-contribuie-la-distrugerea-imaginii-tari-7965_1036095.html

Aparent Republica Moldova e văzută ca un stat care nu știe ce vrea sau ca „racul, știuca și mai e și lebăda”, în condițiile în care există o duplicitate în felul de a înțelege cum se promovează politica externă din partea instituției prezidențiale și din partea Guvernului și acest lucru este o problemă. De această părere este vicepreședintele Parlamentului, ex-premierul Iurie Leancă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, politicianul a declarat că din acest punct de vedere este indusă o anumită confuzie la nivel de percepție, iar percepția contează, uneori chiar mai mult decât realitatea, astfel încât, această dedublare a Republicii Moldova creează prejudicii pentru imagine și, respectiv, pentru viitorul țării, transmite IPN.

Iurie Leancă a menționat că în Republica Moldova este un sistem parlamentar și în orice țară cu un astfel de sistem politic prioritățile politicii interne și externe le formulează Parlamentul prin majoritatea constituită, iar Guvernul exercită și transpune în viață aceste priorități. „Deci, toate pârghiile, instrumentele în mod special sunt concentrate în mâna Guvernului, având acest status stabilit de Parlament, astfel încât aceste tentative ale președintelui Dodon de a se erija într-un actor important în procesul de elaborare și promovare a politicii externe sunt mai mult niște chestii de imagine, dar care nu au niciun impact, slavă Domnului, asupra obiectivelor prioritare de politică externă”, a opinat Iurie Leancă.

Referitor la vizita lui Igor Dodon la Teheran, dar și referitor la oaspeții din Coreea de Nord, care au vizitat Republica Moldova, vicepreședintele Parlamentului spune că alegerea pe care a făcut-o șeful statului e ciudată. „E ciudată, fiindcă dânsul nu este novice în afacerile statului – a mai fost și ministru ș.a.m.d. Și, în primul rând, el nu poate să nu știe de unde vine sprijinul politic și cel financiar pentru Republica Moldova. Și nu cred că nu observă cum evoluează acum relațiile dintre Occident – partenerii noștri, susținătorii noștri și cei care ne vor nouă construirea unui stat funcțional, cu cetățeni care se simt bine la ei acasă, și Est”, menționează fostul premier.

Potrivit lui Leancă, nu e vorba doar de Rusia. Întâmplător sau nu, ultimele rezoluții adoptate printr-o majoritate covârșitoare atât de Camera Reprezentanților, cât și de Senatul american, tocmai sunt îndreptate împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord. „Deci, în momentul în care există această relație foarte dură, animozități foarte puternice între Occident (cei care ne ajută pe noi) și aceste țări, am sentimentul că domnul Dodon sau este miop, sau intenționat contribuie la distrugerea imaginii Republicii Moldova; în mod special, în raport cu partenerii noștri care mereu ne-au ajutat”, menționează politicianul.

În ceea ce privește întâlnirile dintre vicepremierul rus Dmitri Rogozin și Igor Dodon, Iurie Leancă a declarat că dacă au ceva de discutat, și la telefon pot discuta. „În ceea ce privește aceste mesaje foarte dure și care depășesc categoric limbajul și academic, și diplomatic ale domnului Rogozin, am avut și eu o anumită experiență de comunicare cu domnia sa și concluzia mea e că cel mai bine e să nu te angajezi într-un dialog sau schimb de replici acide cu el. Bănuiesc eu că așa își creează imaginea de oameni fermi în Federația Rusă, deci categoric n-aș sfătui nici pe cei de la Chișinău să se angajeze într-un schimb de replici cu el. La nivel de efecte, dânsul, sunt convins, va încerca să demonstreze că are o anumită pondere în procesul de luare a deciziilor și, așa cum a promis, ar putea anumite persoane din România, nu-i exclus și din Republica Moldova, să fie puse pe „lista neagră” a Federației Ruse, pe un fel de sancțiuni”, a menționat vicepreședintele legislativului.

Iurie Leancă a mai spus că din momentul în care Igor Dodon a fost ales președinte, a ales o linie de confruntare în raport cu Guvernul. Astfel de coabitări s-au mai întâmplat și în alte state, doar că în state ceva mai civilizate. Totuși, în opinia sa, pe politica externă, cel puțin, se încerca elaborarea unor linii comune de conduită și de acțiune. Potrivit lui, pornind de la interesul statului, ar fi absolut firesc, normal ca, în momentul în care ești ales președinte, să faci același lucru – să ai un dialog cu Guvernul, cu Ministerul de Externe, să te dezici de retorica electorală și să te axezi pe acest interes național. Însă, din păcate, potrivit lui Iurie Leancă nu s-a întâmplat acest lucru.