logo

Igor Dodon: Președintele trebuie să aibă un rol decisiv şi de echilibru


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-presedintele-trebuie-sa-aiba-un-rol-decisiv-7965_1075918.html

Președintele trebuie să aibă un rol decisiv şi de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova. O spune Igor Dodon, preşedintele țării, la 30 de ani de la instituirea prin lege a funcției de președinte. „Atribuțiile președintelui ales de popor ar trebui să-i ofere pârghii pentru a depăși crizele instituționale, pentru a asigura funcționalitatea puterii executive în perioadele de instabilitate politică și parlamentară”, susține şeful statului, citat de IPN.

„Spre regret, pe parcursul anilor, o serie dintre atribuțiile șefului statului au fost anulate, iar aceasta a dus la subminarea puterii de stat și consolidarea oligarhiei în politica moldovenească. Pe parcursul a trei decenii, experți, politicieni, dar și oameni de știință și-au expus opiniile contradictorii privind rolul Președintelui în cadrul administrației statului și în societate. Totuși, istoria politică a țării din ultimii 30 de ani demonstrează că instabilitatea în Parlament, pe de o parte, și atribuțiile reduse ale Președintelui, pe de altă parte, nu întotdeauna au fost benefice pentru funcționalitatea puterii executive”, a scris preşedintele pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui, cetățenii au nevoie de un președinte activ, eficient, capabil să soluționeze problemele țării şi să fie un bun mediator al ramurilor puterilor în stat. „Exprim speranța că membrii Comisiei privind reforma constituțională, instituită recent prin decret, personalități notorii din domeniul dreptului și al administrației publice, vor aborda și aspectele relative la statutul și atribuțiile președintelui Republicii Moldova”, a adăugat Igor Dodon.

Astăzi, 3 septembrie, se împlinesc 30 de ani de la instituirea prin lege a funcției de președinte al Republicii Moldova. În anul 1990, deputații au considerat că Moldova are nevoie de un președinte, ales de cetăţeni. Statutul și atribuțiile președintelui au fost legiferate în Constituție, patru ani mai târziu, în 1994.