logo

Igor Dodon: La mijlocul lui august s-ar putea să fie ridicată imunitatea unor deputați


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-la-mijlocul-lui-august-s-ar-putea-7965_1067089.html

Președintele Igor Dodon susține că în perioada de când noua guvernare a preluat puterea, reprezentanții majorității parlamentare au obținut succese, dar recunoaște că există și eșecuri. Șeful statului consideră drept succese eliberarea din funcții a conducerii mai multor structuri de stat, menținerea stabilității în stat și reluarea relațiilor cu partenerii externi, atât din Vest, cât și din Est. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova, transmite IPN.

Drept insucces, președintele consideră, în primul rând, faptul că nu s-a reușit să fie numită conducerea tuturor instituțiilor de stat de unde au plecat șefii. „Nu s-a reușit să fie numit șef la Procuratura Generală, la Comisia Electorală Centrală doar recent a fost ales președintele, la Curtea Constituțională încă nu s-a reușit, la Centrul Național Anticorupție abia luni se încheie concursul pentru ocuparea funcției de șef”, spune Igor Dodon. Totodată, șeful statului spune că lucrurile trebuie mișcate mai rapid dacă se dorește schimbarea situației.

Președintele susține că la mijlocul lunii august Curtea Constituțională va avea o nouă componență. Șeful statului spune că săptămâna viitoare trebuie să-și înainteze candidații Consiliul Superior al Magistraturii și la începutul lunii august Guvernul își va determina cei doi candidați pentru funcția de magistrați la CC.

Igor Dodon recunoaște drept un alt eșec al actualei guvernări faptul că până acum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ilegalitățile care s-au făcut în stat. Șeful statului speră că în curând va fi numit un nou procuror general interimar ca să fie intentate dosare de rezonanță și, la mijlocul lunii august, când Parlamentul se va întruni din nou în ședință, să fie ridicată și imunitatea unor deputați.

Un al treilea eșec, în opinia lui Igor Dodon, este faptul că nu s-a stabilit în baza căror parametri va lucra mai departe coaliția de guvernare. „Cel mai ușor este te unești împotriva a ceva, dar mai greu este să faci o uniune pentru o cauză anume. La prima etapă, noi ne-am conjugat eforturile pentru deoligarhizare, mai este de lucru în această direcție, dar noi trebuie să ne determinăm urgent ce facem mai departe: cum asigurăm creșterea pensiilor, cum asigurăm creșterea economiei, cum creăm asemenea instituții ca pe urmă să nu mai existe o putere oligarhică. Eu nu vreau ca peste o perioadă să existe aceeași verticală a puterii. Deci, trebuie să determinăm principiul comun după care vom lucra și ce ne unește”, a afirmat președintele.