logo

Igor Dodon: Este una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-este-una-dintre-cele-mai-discreditate-perioade-din-7965_1045668.html

Într-o declarație emisă la încheierea mandatului legislaturii a XX-a, președintele țării, Igor Dodon, afirmă că este „una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului din Republica Moldova”. „Chiar din primele zile ale activității sale, majoritatea parlamentară, așa-zis proeuropeană, s-a poziționat ca una antipopulară, ghidându-se strict de interese partinice”, menționează șeful statului, citat de IPN.

„În patru ani, cei care au format coaliții parlamentare declarate proeuropene au instalat în funcție trei guverne (Gaburici, Streleț și Filip) și au acordat suport altor două guverne interimare (Gherman și Brega). Știm cu toții, că anume în această perioadă nu a fost soluționată problema restituirii banilor furați din sistemul bancar, ci din contra, miliardele de lei furate au fost puse pe spatele cetățenilor, Moldova și-a consolidat imaginea de cea mai săracă țară din Europa, emigrația a atins cote catastrofale, iar conducerea politică și-a viciat relațiile cu marii actori politici internaționali, inclusiv a promovat o politică externă rusofobă și iresponsabilă”, se spune în declarația președintelui.

Igor Dodon mai afirmă că în curând Parlamentul condus de majoritatea antipopulară a așa-zișilor proeuropeni va pleca în istorie. În opinia sa, alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 sunt o bună oportunitate pentru a aduce lucrurile pe un făgaș normal de dezvoltare.

În cadrul ultimei ședințe din această sesiune, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o reacție la declarația șefului statului. „Poate președintele Dodon nu cunoaște, dar acest Parlament mai are să muncească. Mai mult ca atât, vreau să vă aduc la cunoștință că președintele Dodon pentru a cincea oară încalcă Constituția Republicii Moldova, deoarece nu a promulgat cinci legi care au fost revotate de Parlament”, a declarat Andrian Candu, precizând că dacă președintele încalcă pentru a cincea oară Constituția, el poate fi considerat un „președinte ilegal, chiar dacă are legitimitate”.

Șeful legislativului a citat din Constituției, menționând că, potrivit articolului 89, aliniatul 1, în cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament. Andrian Candu a solicitat Direcției juridice a legislativului să pregătească o notă informativă în privința procedurilor de demitere și să o transmită Biroului permanent al Parlamentului pentru examinare. „Și eu zic, dragi colegi, ca, atunci când plecăm în istorie, să-l luăm și pe domnul președinte Dodon cu noi”, a spus Andrian Candu, menționând că de Revelion, populația ar putea fi felicitată de un președinte interimar.