logo

Igor Dodon, după decizia Comisiei de la Veneția: Se cere demisia judecătorilor CC


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-dupa-decizia-comisiei-de-la-venetia-se-7965_1066303.html

Termenul de trei luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în considerație 9 iunie era zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit până pe 10 iunie. Procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern. Sunt teze citate de șeful statului, Igor Dodon, din opinia aprobată, astăzi, de către Comisia pentru democrație prin drept a Consiliului Europei, numită și Comisia de la Veneția, cu privire la situația constituțională și posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, transmite IPN.

Igor Dodon scrie pe Facebook că, potrivit Comisiei de la Veneția, Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor, fiind „invitați” la ședințele Curții doar reprezentanții PDM, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau a Președinției. Astfel, s-a încălcat principiul egalității părților.

Comisia a considerat contrar Constituției procedura de suspendare din funcție a președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna în numele său actele de dizolvare a Parlamentului. Comisia a subliniat că unica posibilitate de suspendare a președintelui este în cazul exclusiv de inițiere a procedurii de demitere din funcție a Președintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituția Republicii Moldova.

Comisia a amintit și de numirea concomitentă a trei judecători ai Curții Constituționale cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare.

„Astfel, după opinia mea, reieșind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilității constituționale o consider demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale”, a declarat Igor Dodon.

Prin deciziile aprobate pe 7-9 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului și votarea noului Guvern și a instituit interimatul funcției de președinte. Curtea și-a anulat propriile decizii în data de 15 iunie, iar Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi a dobândit calitatea de Parlament constituțional.