logo

Igor Dodon: Când vă veți pomeni cu procurorul alături, să nu vă mirați


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-cand-va-veti-pomeni-cu-procurorul-alaturi-7965_1073545.html

Președinte Igor Dodon consideră că actuala majoritate parlamentară, dintre socialiști și democrați, este un o „majoritate parlamentară solidă”. Asta, având în vedere că în respectiva coaliție se regăsesc 54 de deputați, plus un deputat care susține actualul guvern. Șeful statului s-a arătat convins că „socialiștii vor trece peste toate provocările legate de încercările de a fi atrași în alte partide” și speră că și cei de la PDM vor face același lucru. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, transmite IPN.

Șeful statului spune că are informații că mai mulți deputați socialiști și democrați sunt abordați de colegii lor din Parlament, din Grupul Pro Moldova și Partidul Politic Șor, pentru a avea discuții sau înțelegeri. „Eu vreau să-i preîntâmpin pe cei care încearcă să facă trafic de influență pentru a atrage deputații din aceste fracțiuni. Atunci când vă veți pomeni cu procurorul alături, să nu vă mirați”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui, politicienii respectivi „vor fi taxați dur pentru această abordare”, inclusiv pentru că „din banii furați din miliard încearcă acum să facă politică în Republica Moldova”. Președintele a spus că are informații că reprezentanții celor două partide merg prin raioane și propun zece mii de dolari la un primar de la PDM ca să treacă la ei. O mie - două mii de lei le propun consilierilor sătești și 20-30 de mii consilierilor raionali.

Igor Dodon a punctat și câteva scenarii cum pot evolua evenimentele: fie se menține actuala majoritate parlamentară, fie, odată cu plecarea a șase deputați, se formează o altă majoritate parlamentară (Maia Sandu, Andrei Năstase, Șor, Candu și niște transfugi care teoretic pot să dea jos Guvernul), și al treilea scenariu – alegeri parlamentare anticipate. „Ar fi bine ca, înainte de următoarele alegeri parlamentare anticipate, să votăm o lege prin care să interzicem trecerea unui deputat dintr-o fracțiune în alta”, a declarat Igor Dodon.

Președintele afirmă că Ilan Șor și Adrian Candu sunt oamenii lui Vladimir Plahotniuc și scopul lor este să aibă o fracțiune de minimum 25 de oameni în Parlament, așa ca coaliția PSRM-PD să nu aibă majoritate și apoi să înceapă să negocieze votarea legilor și alte aspecte. Pentru asta le trebuie încă 5-6 deputați. „Exact așa a făcut Plahotniuc în 2010, când a jucat între Voronin și Filat. Acum unde sunt ei și partidele lor?”, a remarcat Igor Dodon.