logo

Igor Dodon așteaptă la discuții liderii PSRM, PDM, PAS și Platforma DA


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-asteapta-la-discutii-liderii-psrm-pdm-pas-7965_1074301.html

Președintele Igor Dodon susține că este dispus să poarte discuții, săptămâna viitoare, cu liderii din Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Șeful statului menționează că urmează să fie abordate trei scenarii, ca urmare a situației create în Parlament. Unul dintre ele ține de crearea unei coaliții între cele patru partide, ce-i drept, pe termen scurt – până la alegerile prezidențiale, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că, odată cu plecările din PDM, în legislativ există o „majoritate la limită”. În Parlament mai există componentele din fostul Bloc ACUM și „o grupă de deputați ai lui Vladimir Plahotniuc – Candu și Șor, care împreună au 23-24 de deputați. Plus, mai sunt vreo 3-4 conserve oligarhice de la Blocul ACUM”.

Președintele spune că acum trebuie de decis ce e de făcut mai departe. Și mesajul cu care a venit el a fost că toate partidele anti-oligarhice trebuie să-și consolideze eforturile „pentru a elibera Parlamentul de bandiți”. Mai exact, le-a propus o discuție largă celor „patru partide care nu sunt legate cu Plahotniuc și Șor – PSRM, PDM, PAS și Partidul Platforma DA”. Potrivit lui, „dacă cei din PAS și Platforma DA se leagă cu Candu – o să voteze împreună pentru ca să dea jos Guvernul Chicu, o să voteze guvernul lor”.

„Voi considerați că Plahotniuc și Candu vor să cumpere doar socialiștii și luptă cu Dodon. Greșiți amarnic. Lor le trebuie Procuratura Generală, lor le trebuie Curtea Constituțională, lor le trebuie justiția ca să-și oprească dosarele pe furtul miliardului. Credeți că au băgat peste 20 de milioane de dolari în proiectul ăsta nou politic Pro Moldova, cumpărând deputați, ca să vă dea vouă guvernul. Domnule Năstase, chiar atât de naivi sunteți?”, întreabă Igor Dodon.

În opinia sa, în actuala situație sunt posibile trei scenarii. În primul caz, Guvernul, chiar dacă nu are susținere în Parlament, rămâne unul minoritar până la alegerile prezidențiale. Conform celui de-al doilea scenariu, cele patru partide anti-oligarhice, creează o majoritate parlamentară nouă – „o coaliție de salvare națională sau anti-oligarhică”. Însă, aceasta ar urma să fie pe termen scurt, pe trei-patru luni, astfel încât să fie desfășurate alegerile prezidențialele. Și în cel de al treilea scenariu, tot cele patru partide ar urma să se întrunească și, dacă decid că nu pot merge împreună, opțiunea să fie anticipatele. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă sunt posibile acum anticipatele și dacă nu, Parlamentul să fie dizolvat după scrutinul prezidențial.